Elin Ivarsson fick hålla i diplomet när måndagens barngrupp och personal uppvaktades av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S), längst bak till höger.
Elin Ivarsson fick hålla i diplomet när måndagens barngrupp och personal uppvaktades av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S), längst bak till höger. Bild: Lennart Hildingsson

Linnéan har hållit sin gröna flagga i topp i fem års tid

Det är Linnéans förskola i Landeryd som kan stoltsera som Hylte kommuns miljöpristagare 2020.

ANNONS
|

Förskolan har sen fem år tillbaka drivits med kampanjen Håll Sveriges Rents ”grön flagg-metodik”, vilket till stor utsträckning handlar om att konsumera på ett miljövänligt sätt och återvinna förpackningar och annat.

Det har gått bra och det har i sint tur gett eko i dess omgivningar.

När förskolan, som är inrymd i ett flerbostadshus, exempelvis började med ett eget återvinningssystem hakade de övriga hyresgästerna spontant på.

– De får priset för sitt arbete med grön flagg, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som utsett pristagare.

I normala fall hålls prisutdelning i samband med årets sista fullmäktigemöte. Men då detta var digitalt, blev det i stället under måndagen ett besök direkt på förskolan med blommor och diplom.

ANNONS

– Jag tror att det har varit framgångsrikt och kunnat hålla på så länge, eftersom miljötänket så genomsyrar all verksamhet vi har här på förskolan. Det har blivit verkligt på nått sätt och barnen är också delaktiga, säger Susanne Klarén, som jobbat på förskolan i drygt två år.

Linnéans förskola är i dagsläget den enda förskolan i kommunen som har Grönt flagg. Inom skolförvaltningen och bland dess politiker har diskuterats att driva fram grön flaggning på fler förskolor. I den debatten har rektorerna kommit med invändningen att grönt flagg, som i Landeryd, kräver eldsjälar bland personalen och inte kan bestämmas ovanifrån eller kan drivas fram på alla förskolor.

Susanne Klarén tror dock inte att det är svårt att sprida verksamheten vidare:

– Det går och det känns väldigt aktuellt. Betänk inte minst vad Greta Thunberg betyder; hur kan man bara låta bli? Dessutom är Hylte en kommun där vi har naturen så nära inpå oss. Vi har ju Elias Fries skola i Hyltebruk där personal anställts med inriktning på undervisning i naturen och det var ju inte så länge sen som vi hade ett vildmarksgymnasium.

ANNONS