Hästtokig. Lennart Nilsson har börjat måla hästar, här med Sheriffen. I morgon öppnar han ateljén för Konstrundan.
Hästtokig. Lennart Nilsson har börjat måla hästar, här med Sheriffen. I morgon öppnar han ateljén för Konstrundan.

Lennart Nilsson öppnar sin ateljé

En häst vid namn Sheriffen blir en ny bekantskap när Lennart Nilsson, som enda konstnär i Hylte kommun, öppnar sin ateljé under Konstrundan i Halland.

ANNONS
|

– Jag har blivit hästtokig, erkänner den glade surrealisten, som har målat en trähäst på hjul med revolver i ett hölster och en gitarr ståendes i ett torrt ökenlandskap.

Han försäkrar att det är en snäll men kortväxt kuse. Den liknar cykeln med citronskivor till hjul som är hans signum.

–Det är roligt att fantisera. Nu har jag fått idéer till Hästdoktorn och tågrånare.

Bortom tomtgränsen upp mot Johans backe kan han ibland se hästar genom fönstret i ateljén.

– Det kan ha varit det som utlöste det här.

I morgon öppnar han dörrarna till sin ateljé på Blåbärsvägen i Hyltebruk för Konstrundan i Halland som pågår i fyra dagar. Bland det han visar finns ett par nya målningar och ny grafik.

ANNONS

Att vara med i Konstrundan har blivit en vana för Lennart Nilsson som varit med varje år utom när han byggde ateljén. Många av deltagarna har gått konsthögskolor men han är självlärd efter att ha jobbat i pappas plåtslageri.

–Jag finns en bit från kusten, där det här är årets stora konsthändelse. Men jag hoppas få besök från besökare på väg dit norrifrån och från närmaste omgivningen.

I sommar ska han visa sina målningar i en musikgudstjänst i Lidhults kyrka den 9 juli med musikerna Charlotte Polson och Bo Hultsten, som gör programmet Drömmar om sommaren.

Det är fler saker på gång. För första gången på minst 20 år ska Lennart Nilsson ställa ut på ett galleri i Halmstad i höst tillsammans med Thomas Hafström. Det blir på Black & White i november.

ANNONS