Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Leif Smith (S) ska ta avgörande beslut om Hyltes skolor

Rydöbruksbon Leif Smith tänkte ”varför inte?” och tackade ja till rollen som ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Nu ser han med spänning fram emot att besluta om framtiden för Hyltes skolor och förskolor. Snart stundar det ödesdigra beslutet om Rydöbruks skola ska finnas kvar eller läggas ned.

Leif Smith har en lång bakgrund inom Hyltepolitiken och har tidigare mandatperioder suttit i omsorgsnämnden. Men han har inte varit någon frontperson. Förrän nu.

– Det var ett stort steg att ta och nu tycker jag att det ska bli spännande, säger han om sin nya roll som barn- och ungdomsnämndens ordförande – en post som partikollegan Maria Hedin hade förut.

Under förra årets valrörelse började han engagera sig på nytt för Socialdemokraterna, även om han stod långt ner på partiets lista i Hylte (plats 27).

Hur kom det sig att du ville bli ordförande i barn- och ungdomsnämnden?

– Innan valet hade jag inte ens tänkt tanken. Då hade det varit svårt att kombinera med jobbet som ombudsman eftersom mitt område sträckte sig ända upp till Töckfors i Värmland. Men när frågan kom i november så växte känslan ”varför inte?” och till slut tackade jag ja.

Stora steg att ta

De senaste tio åren arbetade Leif som ombudsman i GS-facket (fackförbundet för skogs,- trä,- och grafiskt bransch) men nu är han nybliven pensionär och fyller snart 65 år. Det gjorde att det politiska uppdraget kom mer lägligt än förut.

Det är inte bara inom politiken som han har tagit ett stort steg, utan även i sitt privatliv.

– Numera lever jag ihop med en man. Vi gifte oss i augusti förra året, berättar Leif med ett leende.

Socialdemokraten Leif Smith är ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hylte. Bild: Isabel Bark
Socialdemokraten Leif Smith är ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hylte. Bild: Isabel Bark

Fakta: Leif Smith

Ålder: 64 år (fyller 65 år i maj)

Bor: I Rydöbruk. Född och uppvuxen i Kinnared.

Gör: Är pensionär och utsågs nyligen till barn- och ungdomsnämndens ordförande. Under sitt yrkesliv var han ombudsman i GS-facket i tio år och innan dess jobbade han i 23 år på Smurfit Kappa i Brännögård där han också engagerade sig fackligt.

Familj: Maken Peter. Tre vuxna barn, från ett tidigare äktenskap, och fem barnbarn.

Fritid: Ägnar sig gärna åt fysisk aktivitet, gärna i form av olika träningspass som spinning och simning. Älskar att vara ute i skogen.

Leif Smith är beredd på att tampas med utmaningar inom sitt nya politiska uppdrag.

– Barn- och ungdomsnämnden är en väldigt utsatt nämnd och vi kommer att behöva ta obekväma beslut. Vi ska ju se till att verksamheterna och de som jobbar i dessa ska ha de bästa möjliga förutsättningarna. Utmaningen blir att få ihop detta med de pengar vi har att röra oss med.

Hur kommer din kontakt med skolor och förskolor att se ut?

– Vi har ett årshjul i nämnden där vi gör fadderbesök ute i verksamheterna. Tidigare i år var jag på förskolorna i Torup och Rydöbruk. Vi ska inte tala om för de anställda hur de ska arbeta, men vi ska se till att de har förutsättningar och ekonomi för det. Barn och ungdomar ska ha en trygg miljö och få en bra utbildning i vår kommun – och de ska känna sig sedda och hörda.

Det föds färre barn än tidigare. Det innebär att vi i nämnden har mindre pengar att röra oss med och det är en jätteutmaning.

Under besöken på förskolorna blev Leif Smith positivt överraskad över hur förskolor arbetar med värdegrund i tidig ålder och barnens inställning till språk.

– Vi har ett mångkulturellt samhälle. Att barnen pratar olika språk är inget problem för så små barn. De gör ingen stor grej av det, det är bara vi vuxna som gör det. Det är jättebra att de får med sig detta när de växer upp. Då kanske vi slipper ”vi och de-samhället” och har större förståelse för varandras kulturer.

LÄS OCKSÅ: Victoria Strand (S) basar över äldreomsorgen i Hylte kommun

Framtiden för Rydöbruks skola

En utmaning under mandatperioden blir att hantera frågan om Rydöbruks skola, som har rört upp känslor bland barn och föräldrar på orten.

– En utredning ska presenteras för nämnden i april. Den handlar om Rydöbruks skolas vara eller icke vara. Får barnen som går på skolan samma kvalitet och förutsättningar som på de större skolorna? frågar sig Leif Smith.

Barn- och ungdomsnämnden är en väldigt utsatt nämnd och vi kommer att behöva ta obekväma beslut.

En annan utmaning, som rör flera skolor och förskolor i kommunen, är vikande elevkullar.

– Det föds färre barn än tidigare. Det innebär att vi i nämnden har mindre pengar att röra oss med och det är en jätteutmaning. Det handlar mycket om hur vi ska få folk att flytta till Hylte kommun. Det klart att man vill att alla ska få ha sina skolor på orterna där de bor. Men det gäller också att få ihop kvaliteten så att alla barn får samma förutsättningar.

LÄS OCKSÅ: Förslag om att lägga ned Solgläntans förskola i Långaryd

LÄS OCKSÅ: Styret vill inte utreda påverkan av Solgläntans nedläggning

LÄS OCKSÅ: Framtiden för Rydöbruks skola och förskola ska utredas

LÄS OCKSÅ: Beslut om Rydöbruks skola måste tas 2023 – inflyttning kan avgöra

LÄS OCKSÅ: Föräldrar lämnar in 765 namn mot förslaget att stänga Rydöbruks skola

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!