För Astrid Ulriksdotter, 19, är det tredje sommaren i rad på Malmagården, och även om hon nu tagit studenten och planerar att flytta till Göteborg i höst, så räknar hon med att komma tillbaka nästa sommar igen. Så bra trivs hon med jobbet.
- Framför allt är det omväxlingen jag gillar. Ingen dag är den andra lik och det händer alltid något nytt, säger hon.
Mustafe Ahmed, också han 19 år, nickar instämmande. Han uppskattar också variationen. Den uppstår automatiskt när man jobbar med människor, menar han. När det flyttar in en ny boende, följer det samtidigt med nya rutiner.
- Var och en vill ha det på sitt sätt, och man gör sitt bästa för att det ska bli som de vill ha det. Sedan är det ju med dem som bor här som det är med alla andra, att humöret går upp och ner. Ena dagen är man glad, och nästa är man kanske på sämre humör. Det är också en typ av omväxling, säger Mustafe och ler.
Han kom till Sverige från Somalia för ett par år sedan, och situationen för äldre i de båda länderna skiljer sig givetvis markant åt. I Somalia finns det inte mycket samhällsstöd att få - alla får hjälpas åt med de gamla - medan Sverige har helt andra resurser. Men Mustafe berättar att han har lärt sig av dem som bor på Malmagården att det inte alltid har varit så bra som det är nu.
- Jag vet mycket mer om Sveriges historia nu än jag gjorde före sommaren. Det är roligt att lyssna på de äldre när de berättar om hur det var förr. Mycket har blivit bättre, säger han.
Hur mycket hjälp de gamla behöver, skiljer sig åt från individ till individ och från avdelning till avdelning. På vissa avdelningar klarar sig de flesta på egen hand, medan det alltid är mycket att göra på andra delar av boendet. Tidvis kan det vara ganska stressigt, berättar ungdomarna, och det finns hela tiden något att göra.
Men stressen till trots är det inte så illa ställt inom äldrevården som många tror, hävdar Astrid och Mustafe. Åtminstone inte på Malmagården.
- Det är ett väldigt trevlig jobb och det finns mycket som är positivt. De som är pigga berättar historier, umgås med varandra, stickar eller gör något annat. De flesta trivs, säger Astrid.
Ett och annat råd delar de äldre också med sig av, och buskapet är oftast det samma: passa på att njuta.
- Njut av din ungdom och av att vara frisk, brukar de säga. Var tacksam för att du kan gå, och tänk på att du har hela livet framför dig. Många har också väldigt starka minnen från när de själva var i min ålder, säger Astrid.
Varken hon eller Mustafe säger sig vara rädda för att bli gamla. Däremot kan de inte undgå att märka att livskvaliteten bland de äldre skiljer sig åt, beroende på hur mycket krämpor de lider av.
- Alla blir gamla, det är inte mycket man kan göra åt det. Men jag hoppas verkligen att jag får vara frisk, säger Mustafe.
Precis som Astrid vill Mustafe gärna jobba på Malmagården nästa sommar också. Han gillar verkligen de gamlas sällskap och tycker om att lyssna på deras berättelser. Samtalen ger honom också en möjlighet att öva sin svenska.
- Vissa trivs inte med att jobba med människor, och då ska man inte göra det. Men om man, som jag, tycker om att hjälpa andra, finns det inget bättre jobb, säger han.