Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ladugård totalförstörd i brand

Under natten till torsdag arbetade räddningstjänsten med att släcka en brand i närheten av Härhult utanför Torup. En ladugård totalförstördes men det närliggande bostadshuset kunde skyddas.
– Ladugården höll på att rasa in när vi kom fram, säger räddningschefen Magnus Åman.

Räddningstjänsten fick in larmet om strax innan klockan 00.30 natten till torsdag.

– Det är en ladugård som brinner jättemycket, men det ska varken bo några människor eller djur i den, sade Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad, kort efter larmet.

Ladugården ligger strax utanför Torup, intill vägen som leder till Kinnared. Under tiden som släckningsarbetet pågick fick vägen stängas av.

– Byggnaden var helt övertänd när vi kom dit, så vi lät den brinna ned under kontrollerade former. Byggnaden var övergiven, även om ägaren hade några mindre kärror och saker därinne, säger Magnus Åman, räddningschef i Hylte.

Enligt honom var byggnaden 15-20 meter lång och 5-6 meter bred. Det fanns också en murad del som satt ihop med ladan. Förr i tiden användes ladugården till djurhållning, men har sedan stått tom i ett okänt antal år.

– Det fanns inget större värde i själva byggnaden, konstaterar Magnus Åman.

Vet ni något om brandorsaken?

– Nej, det gick inte att se eftersom ladugården höll på att rasa in när vi kom fram. Det brann lika mycket överallt så det gick inte heller att se var branden kan ha startat, säger Åman.

LÄS MER: Misstänkt mordbrand på thairestaurang i Halmstad

Skydd mot brandspridning

Till en början fanns en risk att branden skulle sprida sig till ett bostadshus som ligger ett tiotal meter bort från ladugården, på andra sidan av vägen. Vid 02-tiden hade räddningstjänsten fått kontroll på branden och bostadshuset hade klarat sig.

Eftersläckningen pågick till halv fem på torsdagsmorgonen och Magnus Åman var själv där för ny kontroll en timme senare eftersom branden blossat upp igen. Den släcktes dock snabbt.

Polisen har inte planerat att genomföra någon teknisk undersökning på brandplatsen.

– Det har inte varit något polisiärt, utan räddningstjänsten har hanterat ärendet, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Vid 20-tiden blev räddningstjänsten återigen larmade till platsen.

– Det var förbipasserande som larmade, det hade blossat upp lite grann. Vårt befäl är framme och det är knappt något som brinner. Om någon halvtimme så har det brunnit ut, berättar Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten.

LÄS FLER HYLTENYHETER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!