Den nedbrunna ladugården tillhörde den flerhundraåriga gårdsmiljön och naturreservatet i Lintalund.
Den nedbrunna ladugården tillhörde den flerhundraåriga gårdsmiljön och naturreservatet i Lintalund. Bild: Lennart Hildingsson

Ladugården tillhörde skyddat kulturlandskap

Den nedbrunna ladugården utanför Rydöbruk tillhörde kulturlandskapet i naturreservatet Lintalund.

ANNONS
|

Lintalund är en gård som inte upplevt det moderna jordbruket. Här hade exempelvis aldrig någonsin körts en traktor, när syskonen Svea och David Jakobsson 1973 skänkte fastigheten till Torups hembygdsföreninge. Föreningen har sedan dess med liar, slåtterbalkar och nötdjur fortsätt att hävda ängarna runt gården och även med hamling av ask och lindar.

I ladugården, som var en gårdens äldsta byggnader, förvarades också David Jakobssons gamla tröska och potatissorterare. Dessa blev en del av lågornas rov när byggnaden brann ned i söndags kväll.

LÄS MER:Brand i lada norr om Rydöbruk

– Detta är oerhört tråkigt, säger Bengt-Åke Torhall, hembygdsföreningens ordförande, som berättar att ladugården så sent som förra sommaren renoverades för 60 000 kronor.

ANNONS

Klädselbrädor byttes och byggnaden målades.

– Det känns väldigt konstigt att den brunnit ned. Det går inte att komma ifrån känslan att någon satt eld på det, tillägger Torhall.

Ladan hade praktisk användning för naturreservatets skötsel. Här fanns en liten verkstad, ett förråd virkesbrädor och tillbehör till inhägnad av betesmarkerna. El var framdraget och då också med jordfelsbrytare.

Bengt-Åke Torhall berättar att man inom kretsen av medlemmar som sköter reservatet, redan under måndagen diskuterade planer på att återuppbygga det som brunnit.

– Vi tänker oss bygga upp det likadant i samma stil. Men i stället för en traditionell ladugårdsinredning ha mer ändamålsenliga förråd och magasin.

Röken från branden uppmärksammades vid halv-åttatiden på söndagskvällen av trafikanter på Nissastigen, vilka var de som larmade 112. Troligen hade byggnaden brunnit en lång stund innan brandkår var på plats och då chanserna att rädda något inte längre fanns.

Brandplatsen hålls nu avspärrad av polis, inför beslut om en kriminalteknisk undersökning på platsen.

ANNONS