Från invigningen av butiken i Holm, utanför Halmstad, för tre veckor sen.
Från invigningen av butiken i Holm, utanför Halmstad, för tre veckor sen. Bild: Johan Persson/arkiv

Långaryd får en obemannad butik i container

Lifvs Scandinavia tänker sätta upp en obemannad livsmedelsbutik i Långaryd.

ANNONS
|

Det handlar om samma bolag som i nyligen satte upp en liknande butik i Holm utanför Halmstad, med ett varierat utbud av dagligvaror - även kylda och frysta.

Lifvs Scandinavia har sedan den första etableringen, i Bålsta i Stockholm i mars 2019. hunnit starta totalt 19 containerbutiker på olika håll i Sverige, företrädesvis runt Stockholm och i sydvästra Sverige. bland annat i Svenljunga och Grimsås. På företagets hemsida uppges att man planerar att starta totalt 300 butiker.

Platsen i Långaryd är parkeringen vid Skräddarevägen, där raderna av parhus finns, ett stenkast från Höstros äldreboende.

– Jo, det kan nog blir bra. Men jag vet inte om jag ska använda det. Jag åker med Konsumbussen varje torsdag till Hyltebruk och handlar, så jag klarar mig, säger 89-åriga Gunni Larsson som bor på Skräddarevägen 7.

ANNONS

Men Gunni är nyfiken på hur det fungerar med självbetjäningen.

– Jag undrar hur det går till. Jag antar att man måste ha kort att betala med, säger hon.

Gunni Larsson har bott i Långaryd hela sitt liv och minns butikerna som en gång i tiden flockades vid Nyby vägskäl. I många år har det inte funnits affärsliv i Långaryd och Gunni hade heller inte väntat sig att det skulle komma något nytt.

– Folk har ju bilar, så det fungerar ju ändå, säger hon.

Företaget bakom de obemannade butikerna sökte bygglov för Långaryd redan i december 2019. Under våren har grannar till etableringen fått yttra sig och inga invändningar har kommit in. Bygglovet beviljades av kommunen för en vecka sedan.

HP har sökt Lifvs etableringschef, Göran Staaf, utan att lyckas nå honom. Av beskrivningen av projektet framgår att ”bygget” av butiken kan gå fort. Containern med 27 kvadratmeter golvyta anländer med lastbil och lyfts av med kran. Efter att elektrisk ström kopplas på är den färdig att sättas igång.

ANNONS