Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För trångt. Landeryds skola är för liten för elevantalet och ett förslag finns nu på att bygga om en grannlägenhet till utbildningslokal. Bild: Carl Potvin Johansson

Lägenhet kan bli klassrum i Landeryd

Eftersom elevunderlaget har ökat i Landeryd räcker lokalerna inte längre till. Ett förslag på att utöka lokalerna till närliggande lägenhet behandlas nu av politikerna.

Förslaget om att utöka lokalerna för Landeryds skola kommer efter att elevunderlaget har ökat så pass mycket att de existerande lokalerna inte räcker till.

– De har en ganska ansträngd situation i Landeryd. Vi fick signaler om det i höstas och det är ganska angeläget att gå vidare med det, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Tommy Edenholm (KV), som tror att det hänger ihop en del med anhöriginvandringen.

Förslaget som nyligen var uppe i barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott handlar om att ta en närliggande lägenhet i anspråk. Lägenheten som ligger i direkt anslutning till skolgården på Skolgatan 8, skulle byggas om så att 20 personer får vistas i lokalen.

Hyltebostäder som äger fastigheten har tagit fram en offert för en möjlig ombyggnation av lägenheten.

Lägenheten är på 56 kvadratmeter och för att åstadkomma förändringen till lektionssalar krävs en hel del ingrepp. Det handlar om ny ventilation, handikappanpassning av badrummet, installation av en brandstege på balkong, elsäkerhet, ljudabsorbenter samt belysning. Detta, tillsammans med en buffert på 50 000 kronor, landar på totalt 340 000 kronor.

Hyltebostäder vill att investeringarna betalas av under kontraktstiden, inklusive ränta på fyra procent. Kontraktstiden föreslås sättas till fem år, vilket med lokalens grundhyra på 5 000 kronor i månaden, skulle bli 11 916 kronor.

För att ge lägenheten ”ett nytt och fräscht utförande” vill Hyltebostäder även genomföra en ytskiktsrenovering, som de själva bekostar.

– Det låter rimligt och skolan verkar också tycka att det är en bra lösning. Det är en besvärlig situation med mycket barn och vi måste agera när vi får sådana här signaler, säger Edenholm.

Arbetsutskottet föreslår att nämnden beslutar om att genomföra ombyggnationen.

– Lite lustigt egentligen i och med att vi blir färre i kommunen, men liksom med Kantarellens förskola där vi blev lite överraskade med att det behövs fler platser, tror jag det har att göra mycket med anhöriginvandringen.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här