Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid kanten av det stora tippområdet går diken som samlar vattnet till reningen. På en sträcka av ett av dessa läcker föroreningar ut i mossen. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv
Vid kanten av det stora tippområdet går diken som samlar vattnet till reningen. På en sträcka av ett av dessa läcker föroreningar ut i mossen. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Läckage i tipp ska vara tätat i maj

Ansvariga för Borabotippen får fem månader på sig för att åtgärda ett läckage av lakvatten, som lämnar deponin utan att gå till rening.

Det är länsstyrelsen som ger en längre tidsfrist, än vad man tidigare velat ge. Hylte kommun och Stora Enso har begärt förlängning, eftersom arbetena kräver andra väderförhållanden än de som råder vintertid.

HP berättade i november förra året om att tätdukarna i mark inte höll tätt eller delvis saknades, varför lakvatten med högt Ph-värde läcker ut i Ulva mosse utan först ha renats eller neutraliserats.

Läckaget upptäcktes av en tillfällighet under fjolåret och kommunen anmälde till länsstyrelsen att man är beredd att gräva sig ned till kanten på tätdukarna och svetsa på nya där det saknas.

Fristen för arbetena till sista maj, ges av miljömyndigheten för att det enligt ansvariga för tippen krävs varmare temperaturer och en period torrt väder för att svetsa samman tätdukarna.

Borabodeponin övergick vid årsskiftet till Stora Enso Hyltes ägo, från att tidigare ha varit en kommunal anläggning.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!