Tiraholms Fisk i Unnaryd är den enda restaurangen i Hylte som i dagsläget kan utnyttja kommunens lättnader i hur alkohol kan serveras.
Tiraholms Fisk i Unnaryd är den enda restaurangen i Hylte som i dagsläget kan utnyttja kommunens lättnader i hur alkohol kan serveras. Bild: arkiv

Länsstyrelsen om hemkörd alkohol: ”Det är inte ett bra beslut”

Kommunens beslut om att krogar i Hylte ska få lov att leverera alkohol vid dörren i samband med cateringbeställningar har överklagats. Det får nu också kritik från länsstyrelsehåll.

ANNONS
|

Överklagande är Totte Ljunggren, ordförande för IOGT-NTO Hylte, som vänder sig till Förvaltningsrätten och ber denna riva upp kommunpolitikernas beslut.

Det är inte tillåtet, menar han, för en kommun att tolka och tillämpa alkohollagen på egen hand och allra minst ”utifrån kommunens egna politiska intressen”, skriver han. Han betraktar också beslutet, som samhällsbyggnadsnämndens politiker tog i mitten av december, som ett övertramp i rågången mot de kommunala tjänstemännens självständiga myndighetsutövning:

”Tjänstemannen i sin roll är självständig och kan inte styras genom att kommunen beslutar på vilket sätt en tjänsteman ska tolka en lag”, skriver Totte Ljunggren.

Totte Ljunggren, ordförande för IOGT-NTO Hylte, överklagar kommunens beslut om att tillåta hemkörning av alkohol.
Totte Ljunggren, ordförande för IOGT-NTO Hylte, överklagar kommunens beslut om att tillåta hemkörning av alkohol. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Samhällsbyggnadsnämndens beslut 15 december innebär rent tekniskt att en catering, utfört av en restaurang, kan anses avslutad när man vill levererat mat och dryck där dessa ska serveras och avnjutas - inte när tillställningen är slut (50-årskalas, julfest etc). Alltså vid dörren.

ANNONS

Syftet med beslutet har av politikerna förklarats med att kommunen vill ge restaurangnäringen i kommunen ett stöd när den drabbats av de allmänna inskränkningarna till följd av coronapandemin. Restauranger med serveringstillstånd får just nu exempelvis inte servera alkohol efter klockan 20.

I kommunen är det bara en enda av 13 restauranger med alkoholtillstånd som också har det till catering: Tiraholms Fisk i Unnaryd. Det är också bara denna som nu har möjlighet att leverera till dörr i hemmen och då också alkoholhaltiga drycker.

– Jag tror inte att beslutet kommer att leda till så värst många beställningar. Men jag är rädd för vad som kan bli nästa steg. Sådana här beslut gynnar vissa krafter som vill ha bort det monopol som systembolaget har, säger Totte Ljunggren till HP.

Överklagandet han lämnat är utformat med hjälp av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO centralt och görs också i fråga om tre andra kommuner som tagit liknande beslut som Hylte. Det är Nacka utanför Stockholm, Växjö och Malmö.

Vad gäller Växjö, vars beslut är utformat som det i Hylte, har länsstyrelsen i Kronoberg hunnit reagera. Man har i tillsyn över sina kommuner granskat Växjös beslut och kommit fram till att kommun gått över gränsen till vad man får tillåta restaurangerna att göra. Länsstyrelsen kan dock formellt inte riva upp beslutet. Därför har man också hunnit vända sig till socialdepartementen med begäran om att se över den möjligheten.

ANNONS

– Det kommunala självstyret gör att kommunerna kan bevilja tillstånd som vi anser inte följer lagen, konstaterar Pia Rönn Johansson vid länsstyrelsen i Kronoberg i en intervju i SVT Småland.

I Halland har Hyltes beslut inte gått till granskning på samma sätt. Men det finns kritik ändå:

– Vi har fått information om beslutet i Hylte. Det är inte ett bra beslut. Vi är inte glada över det. Vi ser att det inte är i överensstämmelse med gällande alkohollagstiftning, säger Lovisa Ljungberg, enhetschef vid länsstyrelsen i Halland.

ANNONS