Stränderna vid Prinsebo, söder om det nya tänkta tomtområdet, är redan påverkade av bebyggelse som trängt sig ned till vattnet.
Stränderna vid Prinsebo, söder om det nya tänkta tomtområdet, är redan påverkade av bebyggelse som trängt sig ned till vattnet. Bild: Lennart Hildingsson

Länsstyrelsen bereder sig att riva upp strandskyddsdispens vid Bolmen

Hylte kommun vill släppa fram fyra stycken nya bostads- eller fritidshus så nära som 30 meter från sjön Bolmen.

ANNONS
|

Byggnationen är planerad i Prinsebo, i nordöstra hörnet av Unnaryds församling och på västra sidan av sjön Bolmen. Länsstyrelsen i Halland är tveksam till att släppa fram byggnaderna, eller den avstyckning till fyra nya tomter som det mer konkret är fråga om just nu.

Vid Bolmen råder 200 meters utökat strandskydd, i ett ”band” som sträcker sig runt sjön över tre län och fyra kommuner. Bolmen är en av Sveriges största sjöar och klassad som riksintresse för det rörliga friluftslivet.

Just Prinsebo - och vidare söderut mot Möllekvarn - pekade Hylte ut som ett Lis-område redan i sin tidigare översiktsplan från 2001; ett område där strandskyddet kan tummas på om det kan kopplas till en utveckling av landsbygden.

ANNONS

Det är på fastigheten Prinsebo 1:1 som markägaren planerar att stycka av fyra tomter, för bygge av enbostadshus till vart och ett av sina barn. Tomterna är ritade på kanten längs en hög platå med brant och stenig sluttning mot sjön, 30 meter från strandkanten.

Hylte kommuns bygglovshandläggare gav i början av december 2020 den sökande dispens från strandskyddet; ett klartecken till den planerade avstyckningen. Detta motiverades med Lis-klassningen och med bedömningen att ”allmänhetens möjlighet att tillgå området... inte inskränks” av metrarna mellan tomterna och strandlinjen.

Per automatik skickas alla strandskyddsdispenser till länsstyrelsen för granskning. Och där är man nu beredd att riva upp kommunens beslut.

– Vi delar inte kommunens syn på vad som i det här fallet kan vara skäl till dispens, säger Per Leander, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland.

I det i första skedet fattade beslutet skriver Leander och länsstyrelsen att de handlingarna man fått i ärendet ”visar på att det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens”.

Inför nästa steg - att riva upp dispensen eller inte - begär länsstyrelsen dock in samtliga handlingar som Hylte kommun under hösten haft i ärendet. Detta för att se vilka ytterligare bevekelsegrunder som eventuellt kan finnas kring tomterna i Prinsebo.

ANNONS
ANNONS