Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Himmelsk miljö. Kyrkans tomter i Hyltebruk sträcker sig på rad mellan Kyrkogatan och Bendixgatan. Hela gräsplätten, här i framkant, är så kallad ”prickad mark” som i dagsläget inte får bebyggas. Bild: Lennart Hildingsson
Himmelsk miljö. Kyrkans tomter i Hyltebruk sträcker sig på rad mellan Kyrkogatan och Bendixgatan. Hela gräsplätten, här i framkant, är så kallad ”prickad mark” som i dagsläget inte får bebyggas. Bild: Lennart Hildingsson

Kyrkan tar bort ”prickar” på sin mark

Hyltebruks pastorat gör en helt ny detaljplan för sina fastigheter runt kyrkan i Hyltebruk.

Det handlar dock inte om några ytterligare nybyggnadsplaner efter nyss avslutade utbyggnaden av församlingshemmet: Man vill istället sälja den gamla pastorsexpeditionen.

– Den ligger på mark som är avsedd för kyrkligt ändamål, berättar Ingrid Ehde-Larsson, kyrkorådets ordförande, som förklarar att en planändring måste ske om exempelvis en ny ägare ska använda byggnaden till bostad.

Pastorsexpeditionen, den gamla nu utrymda, ligger på en egen tomt och fastighet.

Trots det väljer pastoratet att göra en ny plan för hela kvarteret mellan Kyrkogatan och Bendixgatan, där man har större delen av sin verksamhet. Det ortens kyrka, församlingshemmet med sina ny expedition och även en förskola driven som ett personalkooperativ.

– Den gamla detaljplanen är gammal. Genom att göra en ny får vi en anpassning för framtida behov, säger Lars-Göran Hoving, som är pastoratets fastighetschef.

Bland annat är tidigare skogsdungar, som nu är öppna ytor, markerade för att inte bebyggas (prickad mark). I det förslag till detaljplan som nu ska tas fram, försvinner en stor del av ”prickarna”.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!