Himmelsk miljö. Kyrkans tomter i Hyltebruk sträcker sig på rad mellan Kyrkogatan och Bendixgatan. Hela gräsplätten, här i framkant, är så kallad ”prickad mark” som i dagsläget inte får bebyggas.
Himmelsk miljö. Kyrkans tomter i Hyltebruk sträcker sig på rad mellan Kyrkogatan och Bendixgatan. Hela gräsplätten, här i framkant, är så kallad ”prickad mark” som i dagsläget inte får bebyggas. Bild: Lennart Hildingsson

Kyrkan tar bort ”prickar” på sin mark

Hyltebruks pastorat gör en helt ny detaljplan för sina fastigheter runt kyrkan i Hyltebruk.

ANNONS
|

Det handlar dock inte om några ytterligare nybyggnadsplaner efter nyss avslutade utbyggnaden av församlingshemmet: Man vill istället sälja den gamla pastorsexpeditionen.

– Den ligger på mark som är avsedd för kyrkligt ändamål, berättar Ingrid Ehde-Larsson, kyrkorådets ordförande, som förklarar att en planändring måste ske om exempelvis en ny ägare ska använda byggnaden till bostad.

Pastorsexpeditionen, den gamla nu utrymda, ligger på en egen tomt och fastighet.

Trots det väljer pastoratet att göra en ny plan för hela kvarteret mellan Kyrkogatan och Bendixgatan, där man har större delen av sin verksamhet. Det ortens kyrka, församlingshemmet med sina ny expedition och även en förskola driven som ett personalkooperativ.

ANNONS

– Den gamla detaljplanen är gammal. Genom att göra en ny får vi en anpassning för framtida behov, säger Lars-Göran Hoving, som är pastoratets fastighetschef.

Bland annat är tidigare skogsdungar, som nu är öppna ytor, markerade för att inte bebyggas (prickad mark). I det förslag till detaljplan som nu ska tas fram, försvinner en stor del av ”prickarna”.

ANNONS