Kulturministern i Landeryd på besök dagen innan Tågdagarna

På fredagen, dagen innan Tågdagarna, var kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i Hylte på besök. Förutom Landeryds järnvägsmuseum var hon också på Studio Folkhemmet och Bonadsmuseet i Unnaryd.
– Jag måste säga att det var mest spännande att komma in i ångloket, säger hon.

ANNONS
|

– Att få uppleva på plats hur varmt det blev, och ändå var det inte alls så varmt som det kommer bli i helgen. Också att se hela maskineriet och den fulländade tekniken. Men sen var det också oerhört fint bevarade vagnar och väldigt intressant att höra vilken viktig järnvägsknut detta har varit. Jag tror att det blir en bra dag i helgen för de som kommer hit, fortsätter hon.

Gör många besök i landet

Gustafsdotter menar att kulturen ska vara lättillgänglig för alla och därför är hon ute för att besöka platser som Landeryds järnvägsmuseum för att se hur det fungerar runt om i landet.

ANNONS

– Stat, region och kommun behöver därför samverka kring finansiering. Idag sker det genom den så kallade kultursamverkansmodellen. Vi har nyligen tillsatt en utredning av den för att säkra att den verkligen bidrar till kultur i hela landet. Platser som järnvägsmuseet drivs självklart också till stor del genom ideella krafter. Dem är man alltid väldigt imponerad av eftersom de gör att kulturen kan bli levande i hela Sverige.

De tre första åren, 2011–2013, var Tågdagarna ett EU-finansierat projekt genom Leader Halland. Därefter har evenemanget kunnat drivas vidare genom årliga ekonomiska stöd från Hylte kommun och Region Halland. I år blev regionens bidrag mindre än förväntat, vilket ledde till att kommunen fick skjuta till extra pengar för att Tågdagarna skulle kunna anordnas.

Regionen gör besökarenkät

Region Halland kommer under årets tågdagar att genomföra en "besökarenkät" för att undersöka hur evenemangets besöksunderlag ser ut. Besökarna kommer bland annat få svara på varifrån de kommer och hur mycket de tror att de kommer att spendera under dagen.

– Vi tror att detta kommer växla upp det offentliga stödet från regionen. Vi hoppas att de ser hur värdefullt evenemanget är för bygden, säger Joost Witte, kassör i föreningen Landeryds järnvägsmuseum.

Är den här sortens evenemang något som ni från statligt håll kollar på om ni ska hjälpa till med finansieringen av?

ANNONS

– Genom kultursamverkansmodellen går staten in med pengar när region och kommun samverkar i finansiering av kultur. Det är viktigt att vi ser över på vilka sätt kultursamverkansmodellen kan fungera bättre än i dag. Vi får ta del av slutsatserna när den är klar 2023, men det avgörande är jämlik tillgång till kultur i hela Sverige, säger Jeanette Gustafsdotter.

"Viktigt att det bevaras"

Hon menar också att olika kulturformer inte går att jämföra med varandra.

– Den här sortens kulturarv har format bygden. En gång i tiden byggde industrin bygden, man kom hit och jobbade för detta, man slog sig ner här med sin familj. Det var något som formade Sverige. Därför är det också väldigt viktigt att vi ser till att denna typ av kulturarv bevaras.

LÄS MER OM ÅRETS TÅGDAGAR OCH JÄRNVÄGSMUSEET I LANDERYD:

ANNONS