Veteraner med glans. Förra året blev arrangemanget en stor publiksuccé. En välvårdad Ford Thunderbird var en av attraktionerna. Bakom skymtar en fin Chevrolet.
Veteraner med glans. Förra året blev arrangemanget en stor publiksuccé. En välvårdad Ford Thunderbird var en av attraktionerna. Bakom skymtar en fin Chevrolet.

Kulturarv på hjul ska visas upp

Veteranfordon av alla sorter samlas i en utställning på södra industriområdet i Hyltebruk på lördag.

ANNONS
|

Den fordonshistoriska dagen arrangeras av Hyltebygdens mc & fordonsveteraner, för andra året på den stora asfaltplattan i södra industriområdet efter två gånger på Örnatorget.

–I fjol var det över 200 som ställde ut och 2 000 besökare. Det blev jättelyckat, säger Frankie Johansson, pensionerad chaufför som är alltiallo i föreningen.

Utställningen är öppen för alla veteranbilar minst 20 år gamla och utan föranmälan.

–Vi väntar oss fordon av alla de slag, förutom personbilar också lastbilar, mopeder och traktorer. Och hoppas på samma fina väder som förra året.

En nyhet blir att varje fordon får ha ett bord och visa fordonsrelaterade grejor.

ANNONS

– Det blir marknad samt sång och musik av rockabillybandet Buckersfield, som står på ett lastbilsflak, berättar Frankie Johansson.

Den fordonshistoriska dagen arrangeras över hela landet, egentligen på nationaldagen den 6 juni.

–Men det är så mycket som händer då så vi tar det på lördag i stället. Folk kommer rätt långt ifrån, bland annat från Växjö. Skåne och Västergötland.

Många rariteter kan förväntas.

– Det är de nästan allihop, gamla veteraner från 1950–1960- och 1970-talen. Det är egentligen ett kulturarv vi håller på att förvalta. Vi visar upp hur det var förr, säger Frankie Johansson.

Det blir en cruising för veteranbilar över Landeryd, Broaryd, Kinnared, Torup, Rydöbruk och Hyltebruk. Mopederna kör ett eget rally som inte blir lika långt.

ANNONS