Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionspolitikerna Stina Isaksson (SD) och Anna Roos (C) är kritiska till hur enkelt Ronny Löfquist (S) och hans majoritetskollegor i kommunstyrelsens arbetsutskott avfärdar deras förslag. Bild: HP Arkiv
Oppositionspolitikerna Stina Isaksson (SD) och Anna Roos (C) är kritiska till hur enkelt Ronny Löfquist (S) och hans majoritetskollegor i kommunstyrelsens arbetsutskott avfärdar deras förslag. Bild: HP Arkiv

Kritik mot hantering av motioner: ”Maktfullkomlighet hos herrtrojkan”

Flera nyskrivna motioner fick nej direkt av den styrande majoriteten, utan att tjänstemännen fått möjlighet att utreda förslagen. Oppositionspolitikerna Anna Roos (C) och Stina Isaksson (SD) är kritiska.
– Det här visar på en maktfullkomlighet hos herrtrojkan i majoriteten, säger Anna Roos.

Med ”herrtrojkan” syftar Roos på Ronny Löfquist (S), Krister Mattsson (S) och Tommy Edenholm (KV), som alla företräder majoriteten Framtid Hylte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

På tisdagen behandlade arbetsutskottet flera nya motioner, men valde att inte låta förslagen utredas närmare på tjänstemannanivå.

– Detta var en ny variant, majoriteten avfärdar våra förslag innan de ens har kommit ut till nämnderna eller har beretts av tjänstemännen. De vill spara resurser genom att inte utreda förslag som de inte tror på. Men motioner är ju vårt sätt i oppositionen att komma med nya idéer, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Utan underlag från tjänstemännen

Både hon och Stina Isaksson (SD) är kritiska till tillvägagångssättet. Flera av deras förslag, bland annat om närproducerad mat (C), varudistribution (C) och syskonförtur i förskolan (SD) kommer att gå direkt till kommunfullmäktige för beslut, utan beredning.

– Det känns himla tråkigt att inte kunna få något svar eller underlag från tjänstemännen. Det vore intressant att höra hur de hade svarat. Detta är inte demokratiskt, menar Isaksson som upplever att Ronny Löfquist säger nej utifrån sitt eget tyckande.

Enligt Ronny Löfquist, ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, kommer majoriteten hädanefter att vara strängare vid hanteringen av motioner, inte minst med tanke på kommunens ansträngda ekonomi.

– Vi har gjort så tidigare också. Alla motioner blir ett politiskt ställningstagande. Vi är i ett ekonomiskt läge där vi måste prioritera vad vi lägger tid och kraft på. Vi tror inte på de här idéerna.

Hur kan ni veta det innan ni har låtit utreda frågorna?

– Det är våra gemensamma resurser och då är det ärligare och schysstare att säga redan nu att vi inte tror på idéerna från majoritetens sida, innan vi lägger administration på det, säger Ronny Löfquist.

Han anser att de styrande politikerna kan ha varit för snälla genom åren och skickat vidare motioner på ren rutin för utredning hos tjänstemännen.

– När det gäller Stina Isakssons förslag om syskonförtur så är det tredje gången hon lämnar in det. Det är orimligt att vi ska lägga administration på att utreda det igen.

LÄS MER: SD vill få gehör i frågan om syskonförtur

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här