Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bo-Gunnar Åkesson (M) och Stina Isaksson (SD) ville båda se en redovisning av hur pengarna har använts. Bild: HP Arkiv
Bo-Gunnar Åkesson (M) och Stina Isaksson (SD) ville båda se en redovisning av hur pengarna har använts. Bild: HP Arkiv

Kritik mot att somalisk förening har befriats från hyra

Under en fullmäktigedebatt uttryckte flera politiker sitt missnöje över att Somaliska föreningen har fått ta emot totalt en halv miljon bidrag under åren 2015-2019.
– Föreningslivet ska stöttas, men det måste finnas en transparens, säger Bo-Gunnar Åkesson (M).

Debatten tog sitt avstamp i en interpellation som Stina Isaksson (SD) skrivit till kultur- och folkhälsonämndens ordförande Birgitta Årzén (S). I den frågar Isaksson hur mycket bidrag Somaliska föreningen har fått av Hylte kommun och om kommunen kan garantera att pengarna har använts till att betala hyreskostnaderna för föreningens lokal.

LÄS MER: Somaliska föreningen har fått en ny lokal

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att de får hela hyran betald, säger Stina Isaksson.

Birgitta Årzén har svarat att kommunen har betalat hyran direkt till hyresvärden och att det finns flera andra föreningar, exempelvis Hylte ryttarförening och Torups bandyklubb, som inte heller betalar någon hyra för sina anläggningar.

Åkesson (M) vill se en redovisning

Ronny Löfquist (S) påpekar att hela Hyltes föreningsliv är kraftigt subventionerat och att Somaliska föreningen har fått hyran betald genom ett integrationsbidrag.

– 500 000 kronor har den här föreningen fått. Jag skulle vilja se en redovisning av hur de här pengarna har använts. Det luktar illa att en ensam förening har fått så mycket pengar. Föreningslivet ska stöttas, men det måste finnas en transparens, säger Bo-Gunnar Åkesson (M).

Trots det skriftliga svaret uppstod en hätsk debatt i fullmäktige.

– Jag skulle mer än gärna ta emot en halv miljon till Hylte ryttarförening. Vi har knappt pengar till att klippa gräsmattan, säger Rolf Näslund (M), som är ordförande i ryttarföreningen.

– I Hylte ryttarförening är alla välkomna, men i Somaliska föreningen är ju bara somalier välkomna, påstår Stina Isaksson (SD).

Men detta stämmer inte. Det finns två somaliska föreningar i Hylte kommun: Somaliska föreningen, som är kopplad till IOGT-NTO och är den förening som fått hyresbidrag 2015-2019, samt Somaliska kultur- och idrottsföreningen, som inte fått bidrag de nämnda åren. Båda uppger att de arbetar aktivt för integration, demokrati och välkomnar inte enbart somalier.

Förening som är öppen för alla

– Vi är en aktiv förening som är öppen för alla människor med olika bakgrunder. Vi har aktiviteter som läxhjälp för barn i grundskolan och gymnasieskolan, vi har studiecirklar och jobbar lokalt med integration i samhället, säger Abdiasiis Dahir, ordförande i Somaliska kultur- och idrottsföreningen.

Han uppger att hans förening inte har fått hyresbidrag tidigare. Först under 2020 har de fått lov att använda en källarlokal i samma hus som Hyltebruks bibliotek utan kostnad. Villkoret är att även andra föreningar får låna lokalen utan kostnad.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här