Krafttag för att skydda Bolmen

Jakten på invasiva arter fortsätter – näst i tur är den förrädiska vattenväxten sjögull.
– Om man inte bekämpar växten direkt kan den snabbt bilda kilometerlånga mattor, säger HG Karlsson, naturvårdsvakt vid Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS
LocationHylte||

Förra veckan kunde Hallandsposten rapportera om att den invasiva arten blomsterlupin möter motstånd i Hylte. Nu ska ytterligare en invasiv art bekämpas – nämligen den näckrosliknande växten sjögull.

– Ett litet bestånd av sjögull har upptäckts i den halländska delen av Bolmen, så nu ska länsstyrelserna i Hallands, Jönköpings och Kronobergs län inventera sjön för att se om det finns fler bestånd, berättar HG Karlsson som tillsammans med Karin Enemar ansvarar för att se över den halländska delen av sjön.

Sjögull är en vattenväxt som planterades in som prydnad i Sverige redan under 1800-talet. Trots att växten, med de vackra blommorna och det minst sagt gulliga namnet, kan framstå som harmlös är en spridning av arten förknippad med stora risker. För det första tar växten stora områden i anspråk - både på vattenytan och genom de långa stjälkarna som är rotade i botten - och tränger därmed ut andra arter. För det andra bildar bladen ett ovälkommet lock som stänger ute det livsnödvändiga solljuset.

ANNONS

– Andra vattenväxter såsom växtplankton kan inte leva under mattorna eftersom för lite ljus tränger igenom, berättar HG Karlsson.

Ekosystemet sätts ur spel

Många smådjur livnär sig på växtplankton som i sin tur blir föda åt större djur i näringskedjan. När arten får svårt att klara sig störs således näringskedjorna i sjön. Med andra ord sätts ekosystemet ur spel.

Eftersom det scenario som målas upp ser mörkt ut i dubbel bemärkelse är målsättningen att så tidigt som möjligt stoppa växten.

– Sjögull kan också föröka sig vegetativt. Det betyder att det kan räcka med att en rotdel lossnar och flyter iväg för att ytterligare ett bestånd ska bildas, säger Karin Enemar och tillägger:

– Sjögull sprids mycket snabbare än exempelvis gul näckros. Därför är det viktigt att bekämpa arten så fort den upptäcks.

LÄS MER:Därför utgör blomsterlupinen ett stort hot

”Åtta meter på en sommar”

Några kilometer från forskningsstationen i Tiraholm bor Bo och Maria Nygren. Det var de som upptäckte det första sjögullsbeståndet i sjön.

– Det började där och spred sig sedan ut bakom båten. Efter bara en sommar täckte växten åtta meter, säger Bo Nygren och pekar på området som nu är fullständigt övertäckt i syfte att stänga ut allt solljus och därmed göra det omöjligt för växten att överleva.

Ofta kan en spridning av sjögull vara en konsekvens av att någon har planterat ut växten i en närliggande damm. Någon sådan koppling har emellertid inte kunnat göras i det aktuella fallet, och risken är därför stor att växten finns även på andra håll i sjön.

ANNONS

– Nu får vi bara hoppas att vi inte hittar fler bestånd, säger HG och fortsätter:

– I det här fallet vet vi som sagt inte hur växten har kommit hit, men vi vill ändå uppmana allmänheten till försiktighet. Har man sjögull i en privat damm är det viktigt att hålla avstånd till andra vattendrag. Det är precis som med coronaviruset – är man smittad med en invasiv art får man hålla den för sig själv.

Bekämpa inte på egen hand

Sjögull påminner i mångt och mycket om den gula näckrosen, men bladen är mindre och blommorna har en vågig kant. Den som hittar sjögull i svenska sjöar eller åar ska inte själv bekämpa arten, utan uppmanas anmäla upptäckten till länsstyrelsen.

– Därtill är det viktigt att inte paddla eller åka båt genom ett bestånd. Om man gör det kan växtdelar lossna, vilket kan leda till ytterligare spridning. Men man får gärna ta en bild så att vi snabbt kan avgöra om det rör sig om sjögull, förklarar HG.

Inventeringen av Bolmen påbörjades i samband med att växten började blomma i juli. I skrivande stund har ingen av de tre länsstyrelserna hittat några nya bestånd av arten, men än återstår många dagars inventering innan det är möjligt att garantera att sjön är fri från sjögull.

ANNONS

LÄS MER:Lupiner hotar biologisk mångfald – Charlotte tar saken i egna händer

ANNONS