Kraftig brand i lägenhet

Vid lunchtid bröt en kraftig brand ut i ett flerfamiljshus på Centrumvägen i Landeryd. Huset brann ner och gick inte att rädda.
En person kunde snabbt gripas och är nu anhållen misstänkt för grov mordbrand.

ANNONS
LocationLanderyd||

– Det är en fullt utvecklad brand, lågorna har slagit genom taket, sa Thomas Andersson, inre befäl på räddningstjänsten, kort efter att hans kollegor anlänt till platsen.

Larmet kom från en förbipasserande som hade upptäckt att det brann i en lägenhet på ovanvåningen.

Till en början var det oklart om någon person befann sig i det brinnande huset. Efter att lägenheterna kontrollerats kunde räddningstjänsten konstatera att den enda person som var hemma när branden bröt ut hade kunnat ta sig ut. Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada.

Huset kommer brinna ner

Räddningstjänsten var på plats med elva enheter och jobbar både med att släcka branden och kyla intilliggande fastigheter.

ANNONS

– Just nu genomför man bara släckning utifrån, branden har utvecklats så kraftigt att man inte kan vara inne och släcka. Så nu släcker vi och försöker skydda intilliggande fastigheter, säger Thomas Andersson vid 13-tiden.

Spridningsrisken bedömdes då vara mindre än var den var till en början. Man kunde tidigt konstatera att husen inte skulle gå att rädda.

– Huset kommer brinna ner, det finns inget kvar att rädda.

Vid 18-tiden var räddningstjänsten fortfarande på plats vid branden, och man misstänker att enstaka personal kommer behöva stanna över natten.

– Vi gör eftersläckning och kontrollerar så att det inte blossar upp igen. Vi har tagit dit en hjullastare som vrider och vänder på massorna som rasat ner för att släcka glödbränder, säger Mats Rydberg hos räddningstjänsten.

Misstänkt mordbrand

Branden misstänks vara anlagd och polisen har gripit en person misstänkt för grov mordbrand. Polisen lämnar inga närmre uppgifter om den gripna personen med hänvisning till att det är en pågående förundersökning.

– Platsen är avspärrad och vi kommer genomföra en teknisk undersökning när branden är släckt och det svalnat, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Senare under kvällen meddelar polisen att personen också anhölls.

– Efter de första förhören beslutade åklagaren att anhålla personen, säger jourhavande förundersökningsledare Jens Christensen.

ANNONS

Polisen kommer också hålla förhör med vittnen till händelsen samt undersöka om det finns material fån övervakningskameror i närheten att hämta in.

Ligger granne med restaurang

Den brandhärjade byggnaden på Centrumvägen ligger cirka tio meter ifrån grannfastigheten – restaurangen Mammas i Landeryd, som drivs av paret Paula och Krister Engström.

– Räddningstjänsten prioriterade vårt hus när de insåg att det inte gick att rädda den andra byggnaden. Det har funnits en spridningsrisk eftersom vårt hus och uthuset ligger så nära. Jag trodde först att det var en brandövning. Så knackade det på dörren och de sa till mig att gå ut ur vårt hus, berättar Paula Engström.

I närheten finns också Landeryds stationsbyggnad, som är ett statligt byggnadsminne.

Hur påverkar branden er restaurangverksamhet?

– Vi ska ha en tillställning i restaurangen till helgen, men får försöka lösa det på bästa sätt och behöver nog vädra lokalerna. På vardagarna har vi inga luncher just nu utan fokuserar på tillställningar och catering, säger Paula Engström.

Hon beskriver läget på platsen vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen.

– Just nu är det en vägg som har rasat inåt, men hela fastigheten kommer att ge vika. Det brinner i källaren också.

Paula Engström driver restaurangen Mammas i byggnaden intill den brandhärjade fastigheten (placerad till höger om hennes fastighet utanför bild). Till vänster om hennes restaurang syns Landeryds stationshus, som är ett statligt byggnadsminne.
Paula Engström driver restaurangen Mammas i byggnaden intill den brandhärjade fastigheten (placerad till höger om hennes fastighet utanför bild). Till vänster om hennes restaurang syns Landeryds stationshus, som är ett statligt byggnadsminne. Bild: Isabel Bark/arkiv

Nedervåningen i byggnaden har varit livsmedelsbutik i flera omgångar, vilket fasadskylten Handlar’n vittnar om. Senaste butiken öppnade 2016 då den dåvarande butiksägaren rustade upp lokalerna inför invigningen.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Nu ska Landeryd få en affär igen

Men de senaste åren har butikslokalen stått tom.

– Det har i alla fall stått tomt i två-tre år, säger Paula Engström.

ANNONS