Kondensturbin byggs på Bruket

För andra gången i år storsatsar Stora Enso på Bruket i Hylte. Den här gången gäller det bygget av en kondensturbin.

ANNONS
|

Stora Enso investerar sju miljoner euro, omkring 70 miljoner kronor, på att uppföra en kondensturbin i kraftblocket i anläggningen i Hyltebruk.

–Det är fantastiskt kul att inom så kort tid sedan förra investeringsbeslutet åter­igen få meddela ett nytt positivt besked, kommenterar Håkan Naij, brukschef på enheten i Hylte.

–Detta bevisar att koncernen och divisionen fortsättningsvis ser Hylte som en stark aktör för produktion av tidningspapper.

Kondensturbinen ska ta hand om Brukets överskottsånga. Sedan Bruket minskade produktions­kapaciteten 2012 och 2013 har det funnits överskottsånga som friblåst över taken.

Genom en kondensturbin kan ånga som kommer från Brukets nuvarande två pannor tas om hand och omvandlas till elektricitet.

ANNONS

Bruket ökar sin självförsörjningsgrad av grön el från 10 till över 20 procent. Behovet av inköpt el minskas med motsvarande uppvärmningskostnaden av 5 000 villor.

Brukets två pannor som genererar ånga i dag eldar så kallad RT-flis, returträflis, och försörjer Bruket med el och ånga till pappersproduktion och uppvärmning.

Den nya turbinen ska vara i drift under tredje kvartalet 2018.

– Det är efterlängtat. Vi kan omsätta överskottsångan och göra elektricitet, säger Henrik Axelsson, kommunikationsansvarig vid Stora Enso i Hylte.

–Det är positivt för oss och ökar vår konkurrenskraft på ett betydande sätt.

Satsningen på kondensreaktorn innebär att Stora Enso inom ramen för endast fyra månader har tagit beslut om investeringar på motsvarande 190 miljoner kronor vid Bruket i Hylte.

I mitten av januari kom beskedet att koncernen lägger 120 miljoner kronor på att bygga en fullskalig biokompositanläggning i det gamla sliperiet på Bruket.

Den ska tas i drift under första kvartalet 2018.

ANNONS