Nu blir det fritt fram att ha firmafest och servera vin och öl, exempelvis här i Unnaryds sporthall.
Nu blir det fritt fram att ha firmafest och servera vin och öl, exempelvis här i Unnaryds sporthall. Bild: Lennart Hildingsson/ arkiv

Kommunen tillåter privata spritfester i sina lokaler

Det kommer inom kort att bli tillåtet att hyra kommunala anläggningar för att ha privat fest med alkohol. Politikerna ändrar de föreskrifter som tidigare satt stopp.

ANNONS
|

– Vi hade ett exempel där ett företag ville ha julfest för sina anställda i en av våra sporthallar. Ordningsföreskrifterna i Hylte kommun har inte tillåtit det, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Exemplet han pekar på gällde Ages metallgjuteri i Unnaryd som för drygt tre år sedan ville använda sporthallen i Unnaryd för en julbordsservering. Festen blev av, men kommunstyrelsen var först tvungen att besluta om undantag från reglerna i det specifika fallet.

Med tanke på att politikerna nyligen tog beslutet att även tillåta beställning av alkohol för hemkörning, från restauranger: Försöker Hylte skapa sig en liberalare alkoholpolicy än omgivande kommuner?

ANNONS

– Nej, det är inte så. Hemkörningen handlade om att vi vill hjälpa restauranger under coronastängningarna. Det här, med servering i lokaler som ägs av kommunen, handlar om att det i alla delar av kommunen inte finns lokaler eller anläggningar för att arrangera fester, i exempelvis företags eller föreningars regi, svarar Ronny Löfquist.

Han menar att idrottshallen kan vara det enda alternativet.

– Eller så åker man utanför kommunen för att ha sitt julbord eller sin årsfest. Det finns föreningar som gör det. Det är bättre att är på hemmaplan.

Förslaget till nya ordningsföreskrifter har stötts och blötts länge mellan politiker, tjänstemän och jurister, Detta tills det nu fått en lydelse som inte skorrar mot andra regler på området, inte minst alkohollagen, och som släpper fram det som kommunpolitikerna vill göra möjligt.

Paragraf 13 i ordningsföreskrifterna, säger att alkohol inte får förtäras på offentlig plats i de centrala delar av kommunens största orter, i kommunala fastigheter där, samt på idrottsanläggningarna i Hyltebruk, Torup och Unnaryd. Kommunala lokaler är (exempelvis också Forum får räknas hit) undantagna från förbudet, om inte serveringstillstånd krävs eller om det ”sker i samband med privat fest vid enstaka tillfällen för i förväg bestämda personer, utan vinstintresse och utan annan kostnad än inköpskostnad.”

ANNONS

Den citerade formuleringen ska förhindra att alkoholserveringen blir en inkomstkälla för arrangören, att den sker för slutna sällskap enbart och att festerna inte utvecklas till att bli stadigt återkommande i den lokal de hålls i.

Föreskrifterna ska klubbas av fullmäktige på torsdag i nästa vecka. Vid behandlingen i kommunstyrelsen nyligen var samtliga partier i kommunpolitiken ense om hur alkoholbestämmelserna ska skrivas.

ANNONS