Kommunen ryter ifrån – de gröna soppåsarna hör hemma i Halmstad

Samtidigt som många gränser hålls stängda är gränsen mellan Halmstad och Hylte fortfarande öppen. Det bekräftas av att det nu har dykt upp gröna soppåsar från Halmstad i Hylte.

ANNONS
|

Det är upp till varje kommun att själv bestämma hur sopsorteringen ska gå till.

– Hylte och Halmstad har två olika sopsorteringssystem, säger Carolina Storberg, VA- och renhållningschef vid Hylte kommun

I Halmstad ska matavfallet slängas i en speciell grön påse som sedan läggs i samma soptunna som det vanliga hushållsavfallet. Genom så kallad optisk sortering - där matavfallspåsarna känns igen på den gröna färgen - kan de sedan sorteras ut och tas om hand som matavfall.

– Men i Hylte används i stället papperspåsar till matavfall. När de gröna soppåsarna från Halmstad dyker upp här så skapar det problem, säger Carolina Storberg.

ANNONS

Anledningen är att Hyltes sophantering bygger på att de bruna papperspåsarna röts – och när det dyker upp gröna plastpåsar måste de öppnas upp för hand för att man ska kunna ta ut innehållet.

– Det blir en extra kostnad för kommunen, så den här felsorteringen måste helt enkelt upphöra, säger Carolina.

Vidare menar Carolina att det är lätt att se vem det är som felsorterar.

– Vi kan se varifrån de gröna soppåsarna kommer och därför kommer vi att skicka ut ett brev till de som har använt sig av den gröna soppåsen. Det finns också en felsorteringsavgift på 2500 kronor som kan bli aktuell för de som inte bättrar sig, säger hon.

ANNONS