Kommundirektören åker på semester mitt i coronakrisen: ”Naturligtvis olyckligt”

Hylte gick upp i stabsläge och kallade in krisledningsgruppen i torsdags. I fredags åkte kommundirektören Per Borg på semester till Thailand.
– Det är naturligtvis olyckligt, säger kommunalrådet Ronny Löfquist (S).

ANNONS
|

Hylte valde i torsdags att gå upp i stabsläge och sammankalla krisledningsgruppen, och tog beslut att tillfälligt stänga delar av kommunens verksamhet för att skydda utsatta grupper för coronaviruset och minimera smittspridningen. Torsdagens möte i krisledningsgruppen ledde Per Borg, innan han på fredagen alltså åkte på semester.

Läs mer: Kommundirektören förklarar: "Planerad semester sedan tidigare"

Kommunen har även under måndagen den här veckan lagt ut ett meddelande på sitt intranät, där man avrådde samtliga medarbetare i kommunen från resor som inte är "absolut nödvändiga". HP har under dagarna fått mejl från flera läsare som undrat över Borgs beslut att åka på semester.

ANNONS

Ronny Löfquist menar att Borg kom till honom för en dryg månad sedan och berättade att han avsåg att åka på semester, något Löfquist vid tillfället inte misstyckte till efter att kommunen hade avklarat situationen med översvämningarna förra månaden.

– Däremot under förra veckan när vi närmade oss situationen så ställde jag frågan några gånger om han verkligen avser att åka på semester och sista samtalet hade jag i fredags med honom kring detta. Sedan kan jag konstatera att han har åkte på semester, säger kommunalrådet.

Löfquist ställde frågan till Borg om han verkligen skulle åka på semester i detta läge, men han gjorde inte något ytterligare då anställningsavtalet Borg har inte ger Löfquist bemyndigandet att hindra kommundirektören från att ta semester.

Även Anna Roos, oppositionsråd (C), menar att det inte är optimalt att Borg är på semester i rådande situation.

– När det är skarpt läge är det viktigt att ha ett tydligt ledarskap och det hade varit angeläget att vår högste ledare hade varit på plats och tog det ledarskapet. För det handlar om att vi får en ansträngning och en anspänning i vår organisation, säger hon och fortsätter:

– Det hade varit önskvärt att vår högsta chef är på plats, förstås.

ANNONS

Istället kommer Christer Gräs, ordinarie kultur- och folkhälsochef, att vara kommundirektör under perioden, medan Emma Gröndahl, vanligtvis informations- och kanslichef, kommer att backa upp Gräs i arbetet och kliva in i rollen som kommundirektör om Gräs är borta av någon anledning.

– Jag har ett stort och absolut förtroende för Christer och Emma. Så utifrån det är jag inte ett dugg orolig att kommunen kommer att fungera på ett bra sätt utifrån den situation som vi befinner oss i, säger Löfquist och får medhåll av Roos:

– Christer är en rutinerad chef som har varit i kommunen länge, så han kan många bitar och Emma är också väldigt behjälplig i den här hanteringen. Det är rutinerade människor, men det är klart att de behövs också i sina organisationer där det finns många olika bitar.

Samtidigt innebär det att de får fokusera på andra delar än deras ordinarie arbetsuppgifter. Kommunen har redan vidtagit åtgärder i samtliga delar av arbetet för att prioritera det som måste lösas som är akut.

– All vår verksamhet handlar om att skademinimera och att vi prioriterar det som är absolut nödvändigast och inte det som är önskvärt i dagsläget, säger Löfquist.

Det låter på dig som att det hade varit bra om kommundirektören hade varit på plats?

ANNONS

– Det hade varit högst önskvärt.

Samtidigt manar både Löfquist och Roos till lugn.

– Läget är som det är och vi alla kommunens anställda gör sitt yttersta för att vi ska lösa det här på bästa sätt för våra kommuninvånare, säger Löfquist.

– Vi har varit med staben, både Ronny och jag, i de två senaste mötena och jag tycker att man resonerar klokt. Man har både en riskmedvetenhet och att man tänker hur man gör det lugnt och metodiskt så att man inte haussar upp saker i onödan, menar Roos.

ANNONS