”Om jag vore henne skulle jag tänka igenom en gång till om det är lämpligt att förena de här två uppgifterna”, säger Jan Turvall om att Emma Gröndahl har valt att kombinera rollerna som tillförordnad kommunchef i Hylte och ledamot i Liberalernas partistyrelse.
”Om jag vore henne skulle jag tänka igenom en gång till om det är lämpligt att förena de här två uppgifterna”, säger Jan Turvall om att Emma Gröndahl har valt att kombinera rollerna som tillförordnad kommunchef i Hylte och ledamot i Liberalernas partistyrelse. Bild: Isabel Bark samt HP Arkiv

Kommunchefen Gröndahl har inte släppt politiskt uppdrag: ”Inte olagligt, men olämpligt”

Att vara kommunchef och samtidigt politiker kan innebära intressekonflikter. Men Emma Gröndahl menar att hon kan skilja på rollerna. Jan Turvall, som är expert på kommunalrätt, menar att Gröndahl bör fundera på om det är lämpligt att sitta kvar i Liberalernas partistyrelse om hennes tjänst ändras från tillförordnad till ordinarie kommunchef.

ANNONS
LocationHyltebruk||

– Det är inte olagligt att hon har det här uppdraget, men man kan fråga sig om det är lämpligt eller om det på något sätt kan skada hennes förtroende som kommundirektör, säger Jan Turvall.

På tisdagen kom nyheten att kommunledningen förbereder sig på att ge Emma Gröndahl en fast tjänst som kommunchef i Hylte, efter ett halvårs vikariat.

LÄS MER:Emma Gröndahl är på väg att få fast jobb som kommunchef

LÄS MER:Så mycket kostade det att sparka kommundirektören Per Borg

En uppmärksam HP-läsare har noterat att Gröndahl fortfarande är aktiv politiker på riksnivå. Hon sitter i Liberalernas partistyrelse. Där hon valdes in 2017 och blev på nytt invald senast i november 2019.

”Allt jag gör ska vara opartiskt”

”Emma Gröndahl sitter på dubbla stolar. Det kan ju inte vara rimligt. En kommundirektör ska ju representera alla kommuninvånare, också de som inte röstar på Liberalerna”, menar personen.

ANNONS

– Samtliga personer i kommunstyrelsen röstade bifall till mig som tillförordnad kommunchef och då tänker jag att jag har visat att jag är en opartisk tjänsteperson. Allt jag gör ska vara opartiskt naturligtvis och jag arbetar för alla kommuninvånare, säger Emma Gröndahl.

Om jag vore henne skulle jag tänka igenom en gång till om det är lämpligt att förena de här två uppgifterna.

Att Liberalerna ingår i styret i Hylte var helt oväsentligt vid hennes beslut att tacka ja till chefstjänsten.

Den tidigare Laholmspolitikern Emma Gröndahl blev på nytt invald i Liberalernas partistyrelse senast i november 2019.
Den tidigare Laholmspolitikern Emma Gröndahl blev på nytt invald i Liberalernas partistyrelse senast i november 2019. Bild: Skärmdump från Liberalernas hemsida

Jan Turvall är expert på kommunalrätt, förvaltningsrätt och offentlighets- och sekretessfrågor vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet. Han reder ut vad som egentligen gäller för en kommunchef.

– Kommunallagen reglerar de här frågorna. Om man är kommundirektör så får man inte åta sig politiskt uppdrag i kommunen. Däremot finns det inget hinder för att den här kommundirektören är engagerad i ett politiskt parti eller sitter i en partistyrelse. Det är inte olagligt att hon har det här uppdraget, men man kan fråga sig om det är lämpligt eller om det på något sätt kan skada hennes förtroende som kommundirektör, säger Turvall.

Lämnade uppdrag på kommun- och regionnivå

Emma Gröndahl har tidigare varit aktiv politiker för Liberalerna i Laholms kommun, där hon bor, och på regionnivå. Men när hon tillträdde som tillförordnad kommunchef i Hylte den 1 maj i år ställdes kravet att hon skulle lämna alla politiska uppdrag på kommun- och regionnivå eftersom kommuner i Halland, och regionen, kan hamna i intressekonflikter med Hylte kommun i olika frågor.

ANNONS

LÄS MER:Hon hoppar in som ny kommunchef efter Per Borg

LÄS MER:Så mycket tjänar Emma Gröndahl som vikarierande kommunchef

Alla partier i kommunstyrelsen var eniga om att Emma Gröndahl kunde behålla sitt politiska uppdrag på nationell nivå.

– Det påverkar inte direkt mitt arbete. Det är snarare så att jag kan ta med den här sidan av hur det är att driva en landsbygdskommun in i en partistyrelse. Kommunstyrelsen tyckte inte att jag behövde lämna utifrån att jag är tillförordnad kommunchef, säger Emma Gröndahl.

I egenskap av ledamot i Liberalernas partistyrelse uttryckte hon i januari 2019 missnöje över att låta Stefan Löfven (S) fortsätta sitt uppdrag som statsminister.

LÄS MER:Emma Gröndahl (L): ”Inte jätteroligt att släppa fram Stefan Löfven”

I Hylte kommun är Socialdemokraterna det största partiet och Stefan Lövfen är partikollega till Hyltes kommunråd Ronny Löfquist (S). Men Löfquist ser inga problem med Gröndahls dubbla roller.

– När hon är kommunchef är hon tjänsteperson och inte liberal, det är hon på sin fritid, säger Ronny Löfquist.

Ser en fördel med beslutet

Enligt honom har man varit transparenta från början med att Gröndahl kommer att sitta kvar i Liberalernas partistyrelse.

– Det en fördel för Hylte att vi på olika sätt kan ge bilden av en liten kommuns förutsättningar i den nationella arenan, menar Löfquist.

Men är det lämpligt att hon är politiker, även om det är på riksnivå?

– Det är inte ovanligt att chefstjänstemän i kommuner har en bakgrund i politiken. Det var väl känt att förre kommunchefen Per Borg hade en bakgrund i Centerpartiet. Kommunchefens uppdrag är att leda kommunorganisationen och genomföra de beslut som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar. I Hylte kommun är det Framtid Hylte som har den politiska ledningen och fattar de politiska besluten.

ANNONS
Ronny Löfquist (S), kommunråd och kommunstyrelsens ordförande i Hylte, förlitar sig på att Emma Gröndahl kan skilja på rollerna som kommunchef respektive ledamot i Liberalernas partistyrelse.
Ronny Löfquist (S), kommunråd och kommunstyrelsens ordförande i Hylte, förlitar sig på att Emma Gröndahl kan skilja på rollerna som kommunchef respektive ledamot i Liberalernas partistyrelse. Bild: Isabel Bark

Kan hon behålla sitt politiska uppdrag även om hon blir ordinarie kommunchef?

– Det får vi ta ställning till om det bli aktuellt, säger Ronny Löfquist.

Enligt Jan Turvall kan de dubbla rollerna ställa till det för Gröndahl som ordinarie kommunchef. Hon har då större möjlighet att påverka kommunens utveckling på lång sikt, jämfört med vad hon har som tillförordnad.

– Om jag vore henne skulle jag tänka igenom en gång till om det är lämpligt att förena de här två uppgifterna, säger Jan Turvall och tillägger:

– Ur journalistisk synpunkt är det viktigt att följa upp och bevaka att hon tillgodoser kommunens intressen och inte liberala intressen.

LÄS MER:

ANNONS