Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Roos (C) och Ronny Löfqust (S) tomtar för sina kommunanställda, men har delade meningar om vilken givare som ska stå antecknad på säcken. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv
Anna Roos (C) och Ronny Löfqust (S) tomtar för sina kommunanställda, men har delade meningar om vilken givare som ska stå antecknad på säcken. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Kommunanställda i Hylte får coronagåva till jul

De drygt 1 000 kommunanställda får i år en julgåva värd 1200 kronor. Det rådde budgivning mellan de politiska blocken när summan skulle beslutas.

Som hos så många andra offentliga arbetsgivare har det inom Hylte kommun genom åren varit sparsmakat med julgåvor. Men i år får de 1 050 anställda inom kommunen presentcheckar värda 1 200 kronor, vilka de kan växla in hos lokala företag i Hylte.

– Vi tog upp det här i kommunstyrelsen för att det varit ett tufft coronaår, för alla våra anställda, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Gåvan kostar kommunkassan 1,3 miljoner. Men det har den råd med, menar Löfquist.

– Vi visar i år i verksamheten bra resultat, 13-14 miljoner i överskott, vilket är bättre än vad vi har räknat med.

De 1,3 miljonerna blir dessutom ett indirekt stöd till den lokala handeln, som också drabbats av coronapandemin. Presentcheckarna kan endast bytas in hos butiker och företag som finns i kommunen.

Beslutet i tisdags, om gåvan till de anställda, blev kantad av en prestigekamp om vem som egentligen är ”tomten” i det här fallet; vilket politiskt block i Hylte som är givmildast. Ronny Löfquist lyfte på locket direkt efter kommunstyrelsemötet genom att på sin facebooksida anmäla att Framtid Hylte, det politiska block som hans parti format med V, KV och L, med gåvan ”beslutat uppskatta vår personal för ett intensivt Coronaår”.

En stund senare replikerade Anna Roos C), företrädare för oppositionsblocket C+M att det var kommunstyrelsen som faktiskt fattade beslut om gåvan, dessutom helt enigt. På Centerpartiets facebooksida avslöjade hon dessutom att Ronny Löfquists majoritet före mötet lämnat ett förslag om att ge checkar för 400 kronor.

C/M bjöd då över med beloppet 1 000 kronor, vilket SD anslöt sig till. Därefter fortsatte diskussionen.

– De 400 kronorna var något jag bollade över till oppositionen en vecka innan som ett förslag. Vi beslöt sedan att lägga oss på ett maxbelopp för att de anställda inte ska behöva skatta, vilket blev 1 200 kronor, berättar Ronny Löfquist.

Det var då uträknat med hänsyn tagit till att personalen fick ett liknande presentkort i våras på 150 kronor och att personalen nu dessutom, istället för jultallrik, får ett lunchkort att nyttja nu eller under våren på Edmans Gastro i Hyltebruk, värt 95 kronor.

– Det blev en diskussion om summan. Men jag tycker vi kom fram till en bra lösning, kommenterar Anna Roos ”budgivningen” på kommunstyrelsemötet.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!