Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunala lekplatser har rustats upp – av arbetssökande

Lekplatser runt om i hela kommunen har renoverats och fräschats upp. Arbetet har utförts av arbetssökande invånare, som genom ett nytt projekt har tränat på att måla, snickra och samarbeta.

– Deltagarna har lärt sig att lösa en uppgift gemensamt och träna på socialt samspel i gruppen. Det finns också en särskild meningsfullhet att få arbetsuppgifter som också bidrar till samhället där man lever och bor, säger Emma Thor, arbetsmarknadschef i Hylte kommun.

LÄS MER: Här ska 340 långtidsarbetslösa få en ny chans

Underhållsarbetet har pågått under våren och sommaren, exempelvis i Hyltebruk, Torup, Landeryd och Unnaryd.

Årlig besiktning av lekplatserna

– Skicket var förhållandevis bra. Skicket bedöms genom en årlig besiktning och tillståndskontroll av en certifierad besiktningsman, säger Paul Gruber, gatu- och parkchef i Hylte kommun.

Arbetsmarknadsenhetens deltagare och anställda har tvättat, målat, snickrat och utfört mindre renoveringar på lekplatserna i projektet Målmedveten på hemmaplan. En åtgärdslista har styrt hur pass omfattande renovering varje lekplats har behövt.

Arbetet har skett i samarbete med personal på kommunens park- och gatuenhet.

– Inom deras ansvarsområden finns ofta arbetsuppgifter som ger våra deltagare möjlighet till utearbete som främjar den fysiska och psykiska hälsan och dessutom en variation på uppgifter som kan passa många, menar Emma Thor.

Arbetslösa ska närma sig ett arbete

Förhoppningen är att de arbetssökande ska närma sig ett arbete genom att delta.

– Lekplatserna är nu klara och resultatet blev strålande. Detta är en win-win situation för alla deltagare vid arbetsmarknadsenheten, park och gata och inte minst för Hylte kommuns barn och föräldrar som får säkra och fina lekplatser, säger Emma Thor.

LÄS MER: Halländska lekplatser bjussar på massvis av lek och bus

Hylte kommun ansvarar för totalt 14 lekplatser, utspridda på de olika tätorterna. Upprustningen ingår i den driftbudget som park- och gatuenheten har.

– Vi checkar av åtgärdslistan utifrån prioritering med fokus på säkerheten, och de resurser vi har. Säkerhetsperspektivet är alltid prio ett. Det är såklart även positivt att barnen som ska använda lekplatserna tycker att de är trevliga att vistas på, säger Paul Gruber.

Det har funnits visst slitage i delar på några lekplatser, men ingen lekplats har behövt stängas på grund av brister i Hylte kommun.

I Halmstad väcktes däremot många arga röster efter att kommunen stängt lekplatser av säkerhetsskäl.

Läs mer om det:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här