Rangalsnäs, område för husbyggande. De aktuella husen i artikeln ska byggas ett par hundra meter till vänster om det fritidshus som syns på bilden.
Rangalsnäs, område för husbyggande. De aktuella husen i artikeln ska byggas ett par hundra meter till vänster om det fritidshus som syns på bilden. Bild: Skärmbild

Klartecken i Rangalsnäs - hus vid sjön kan byggas

Länsstyrelsen har avgjort tvisten kring tre bostadshus som ska byggas intill sjön Fjällen i Unnaryd.

ANNONS
|

Den markägare som för ett år sedan protesterade mot det förhandsbesked som kommunen gett, anses av länsstyrelsen inte behörig att överklaga. Därför river länsmyndigheten inte upp det förhandsbesked till bygglov som kommunens bygghandläggare gav i december 2019.

Frågan behörighet stupade på att den som överklagade, bosatt i Skåne, inte har sin mark gränsande intill den som är aktuell för bygget. I processen har denne anmärkt att alla fastigheterna ingår i samma vägförening. Men inte heller detta har gjort denne berörd av bygget.

Inför förhandsbeskedet hade fler markägare området lämnat kritiska synpunkter, men det endast en i kretsen som gick vidare med överklagande.

ANNONS

Det tre tänkta husen ligger på rad intill byvägen väster om sjön, utanför strandskyddsgränsen som är 100 meter, men ändå med en anslående utsikt mot sjön.

– Vi gasar nu på och går vidare mot en bygglovsansökan, säger Peter Naij, VD för Naij Bygg i Smålandsstenar.

Tanken är det ska bli bostadshus för åretruntboende. Naij Bygg driver projektet i nuläget för egen räkning, vilket kan sluta med att företaget hyr ut under egen förvaltning eller så småningom säljer till den som bosätter sig där.

— Vi kanske också väljer ett konceptvariant där en köpare kommer med redan nu och får vara med och utformar sitt blivande hus. Vi får se.

I ett reportage i oktober förra året berättade Hallandsposten om hur den ursprungliga ägaren till tomtområdet, Carsten Simonsen som äger en större skogsfastighet i Rangalsnäs, planerar staka ut fler tomter och åstadkomma en större sammanhållen bebyggelse intill sjön.

ANNONS