På Smurfit Kappas fabrik i Brännögård tillverkas emballage och förpackningsboxar av wellpapp, som i de flesta fall är specialdesignade för olika kunder och produkter.
På Smurfit Kappas fabrik i Brännögård tillverkas emballage och förpackningsboxar av wellpapp, som i de flesta fall är specialdesignade för olika kunder och produkter. Bild: Isabel Bark

Klämolycka efter maskinstopp

En anställd på Smurfit Kappas wellpappfabrik i Brännögård klämdes för två veckor sedan med armen i en maskin.

ANNONS
|

Maskinoperatören skadades inte allvarligt – det slutade med en kvarvarande ömhet i underarmen – men kördes ändå med ambulans till vårdcentral för undersökning. Olyckan, vilken inträffade 8 januari – en fredag – , har också anmälts till Arbetsmiljöverket.

Två operatörer var inblandande och upprinnelsen var, enligt olycksrapporten, att wellpappark fastnat i maskinen. Denna viker wellpapparken till färdiga lådor. De båda anställda rensade först bort papp då maskinen var avstängd, men beslutade sedan att försiktigt sätta i gång den igen för att få ut de sista arken.

Operatören som klämdes var då kvar ”inne” i maskinen, medan arbetskompisen manövrerade processen utifrån. Ett par balkar lyftes så att det skulle vara lättare att komma åt. Det var mellan balkarna som armen fastnade; operatören skrek högt och kompisen sänkte då maskindelarna igen så den klämda vänsterarmen kom loss

ANNONS
ANNONS