Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kjell Runemyr laddar för advent – i år med 180 000 lampor

Sedan början av 1990-talet har Kjell Runemyr haft som tradition att pynta hela sitt hus och sin trädgård med belysning varje jul. På första advent är det dags att trycka på knappen som gör att hela landskapet lyser upp.
– Det blir lika ljust som på dagen.

Kjell Runemyr har alltid älskat julen. Inne i det röda huset med vita knutar i Långaryd märks det på de 400 tomtarna som står uppradade.

– Frugan försöker gömma undan tomtar när hon tror att jag inte märker det. Men jag har stenkoll på dem.

Men utomhus märks Kjells passion ännu mer. Ljusslingor på alla trädgrenar, på buskar, längs staket, uppför flaggstången och runt hela boningshuset.

Det tar längre tid för varje år eftersom jag har fler uppdrag i mitt företag.

Varje år ökar han belysningen med ett antal tusen lampor och i år rör det sig om uppskattningsvis 170 000–180 000 lampor.

– Det tar längre tid för varje år eftersom jag har fler uppdrag i mitt företag. I år började jag sätta upp belysningen i trädgården i mitten av oktober. Jag gör detta eftersom jag älskar julen.

Vill samla in pengar till cancerforskning

Men belysningen fyller också ett annat syfte. Eftersom Kjell regelbundet får besökare som vill titta på hans upplysta hus passar han på att samla in pengar till cancerforskningen, bland annat Barncancerfonden.

LÄS MER: Kjell Runemyr har köpt bensinmack: ”En investering för framtiden”

I oktober lyser ett av träden rosa, för Rosa bandet och forskningen om bröstcancer. Ett träd som lyser i blått blir symbol för kampanjen om prostatacancer och även forskningen om diabetes.

Julbelysningen, med det vita skenet, tänder han alltid på första advent och sedan får den sitta kvar till början av februari.

– Man kan säga att belysningen har eskalerat sedan 2012 när jag började med LED-lampor. Då gick våra elkostnader för detta ner med en tredjedel. Julbelysningen ger i dag en merkostnad på 1 500 kronor per månad på elräkningen. Men det är det värt, tycker jag.

Belysningen blev Kjell Runemyrs yrke

Förra året berättade HP i ett reportage hur Kjell Runemyrs pyntande av huset blev mer än ett intresse - Kjell gjorde belysningen till sitt yrke. Trots att han har nått pensionsåldern arbetar han heltid, och mer därtill, med att lysa upp Sverige.

Julbelysningen ger i dag en merkostnad på 1 500 kronor per månad på elräkningen. Men det är det värt.

Det är främst på uppdrag av kommuner han åker runt, från Dalarna till Skåne, och sätter ljusslingor i träd och torggranar. Han har även varit anlitad av Liseberg för nöjesparkens jullandskap.

Kjells företag Runemyrs Lots och Alltjänst har i dag flera anställda.

– Det är vi som sätter upp belysningen i granen på Stora torg i Halmstad. Den kräver 6 000 – 7 000 lampor.

LÄS FÖRRA ÅRETS REPORTAGE:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här