Hylte Kiosken, även kallad Gröna Kiosken i folkmun, i Hyltebruk.
Hylte Kiosken får sitt tobakstillstånd indraget av kommunens samhällsbyggnadsnämnd efter att föreståndaren dömts för olovlig tobakshantering i Halmstad tingsrätt, som anser honom skyldig till att ha sålt cigaretter till minderåriga. Bild: Pierre Carlsson

Kiosk blir av med försäljningstillstånd för tobak

Hyltekiosken blir av med sitt tobakstillstånd. Kommunen drar tillbaka det efter att föreståndaren har dömts för olovlig tobakshantering.
– Det är orättvist, säger föreståndarens son Said Sulaiman.

ANNONS
|

Beslutet togs i förra veckan av samhällsbyggnadsnämnden, som har hand om försäljningstillstånden. Enligt nämndens ordföranden Malin Thydén Kärrman (S) var det en enig nämnd som beslutade sig för att dra tillbaka tillståndet.

– Verksamhetsutövaren är fälld för att ha sålt tobak till minderåriga. Det är det som polisen gör. Vår del är att vi har gett honom ett tobakstillstånd och då är det vår sak att återkalla det. Det följer inte automatiskt med domen och eftersom att han är fälld för det så återkallar vi också tobakstillstånden, säger hon.

Ägarfamiljen: ”Orättvist”

Det innebär att det inte längre är tillåtet för verksamheten att sälja tobaksprodukter i kiosken. Familjen som äger kiosken tycker att beslutet är orättvist.

ANNONS

– Vi förtjänar en andra chans. Om det skulle hända igen så förstår vi att de skulle behöva dra in det, men vi har inte gjort det här. Det kan vara att den yngre köpte av någon annan och sen ville lägga skulden på oss, säger Said Sulaiman, son till verksamhetens ägare Ahmad Sulaiman.

Drabbar kiosken hårt

Han menar att familjen skulle överklagat tingsrättens beslut men att de hade mycket i våras och därför inte hann med att göra det.

– Det betyder mycket att vi får sälja tobak. Många kör förbi på vägen hem för att köpa tobak och köper då annat. Nu kommer de inte komma för att de inte kan köpa tobak.

Polisen, åklagare och tingsrätten anser alla att ni har gjort det här. Menar ni att alla de har tagit fel?

– Min farsa är väldigt noggrann med att inte sälja till någon minderårig. Det kan hända att de frågar flera gånger men vi säljer inte. Om det sitter barn utanför så säger han till dem att de inte ska röka. Så han har inte gjort det här.

SBN: Inga alternativ

Samhällsbyggnadsnämnden menar dock att det inte fanns något annat alternativ än att dra tillbaka tillståndet.

– Det är jätteviktigt att vi gör det. För att rent krasst så kan han bli dömd och om vi inte sköter vår myndighetsutövning så skulle vi kunna låta honom ha kvar det, men det kan vi rent lagligt inte göra, säger Malin Thydén Kärrman.

ANNONS

LÄS MER:Polis övervakade kiosk – avslöjade tobaksförsäljning till 15-åring

ANNONS