Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinnareds före detta prästgård blir med de nya planerna frikopplad från skolverksamheten. Det finns inga planer för kommunal verksamhet i den, varför en försäljning ligger nära till hands. Ägare är Hylte kommun. Bild: Isabel Bark
Kinnareds före detta prästgård blir med de nya planerna frikopplad från skolverksamheten. Det finns inga planer för kommunal verksamhet i den, varför en försäljning ligger nära till hands. Ägare är Hylte kommun. Bild: Isabel Bark

Kinnareds skola får vänta ett halvår

Om- och tillbyggnaderna av Kinnareds skola kommer inte att startas förrän tidigast till hösten.

Projektet, som tidigare räknade med en byggstart redan ifjol, har successivt skjutits upp av olika anledningar.

I maj förra året slog man halt då man insåg att de 22 miljoner som fanns avsatta för en ombyggnad av skolan och nybygge av förskola inte skulle räcka.

I vintras sökte man äntligen bygglov och vid granskningen av detta fann man att de nya lokalerna skulle hamna på prickad mark på tomten, som enligt byggplan inte får bebyggas.

Då hejdade man sig på nytt för att göra en ändring av detaljplanen. Ett färdigt förslag på detta har nu gått ut på slutremiss efter beslut av samhällsnämnden i torsdags, med mycket kort svarstid - två veckor - för att snarast få detaljplanen klar och bygglovsansökan godkänd.

Under fredagen (idag) fick kommunledningen besked från Hyltebostäder, som genomför projekteringen, att upphandlingen av bygget inte kan göras förrän till sommaren.

– Skälet är att detaljprojekteringen inte är klar och tar tid. Eftersom det är högkonjunktur för byggande är det svårt att få fram ritningar på värme, elledningar och sånt, berättar Per Borg, kommunchef i Hylte och ledare för projektet.

Man räknar dock med att kunna gå ut på upphandling hos byggfirmorna i juni och tidsplanen säger i övrigt att första spadtaget ska tas vecka 35, vilket är sista veckan i augusti.

Det är budgeterat 28 miljoner i byggkostnader, fördelade på åren 2019 och 2020 - förutom de pengar som är lagda på projektering under 2018.

Den ombyggda skolan, och en ny förskola, ska stå klar sommaren 2020.

Till det som räknas som fördyrande i projektet är att skolan, med förskola, ska få ett helt nytt värmesystem. Det gamla var för dåligt.

Den nya förskolan placeras också betydligt närmare skoltomten än vad tidigare och nu provisoriskt förskola har funnits. Det innebära att den gamla prästgården, som användes tidigare, frigörs från skolverksamheten och i princip blir ledig för annan verksamhet. Men kommunen har inte några sådana planer.

– Vi skulle kunna avyttra den, kanske till någon som vill använda den som bostad, säger Per Borg, som dock betonar att detta är något som ännu inte varit uppe till diskussion, än mindre beslutats.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!