Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Kinnareds nya förskola har invigts: ”Ett lyft för hela samhället”

Väntan på en ny förskola i Kinnared har varit lång för barnen och personalen. På onsdagen var det äntligen dags för invigning. Upplägget var i högsta grad coronaanpassat och ortens invånare bjuds in att gå en digital rundvandring i de toppmoderna lokalerna.

För drygt ett år sedan togs det första spadtaget för den nya förskolan i Kinnared, men planeringen hade pågått betydligt längre. Projekteringen gjordes redan 2017. Den dåvarande förskolerektorn Lissi Pedersen har hunnit gå i pension, men var på plats under onsdagens invigning för att klippa det blågula bandet.

LÄS MER: Nu drar skolprojektet i Kinnared igång

LÄS MER: Kinnareds skola får vänta ett halvår

– Det är mycket positivt att förskolan är klar. Vilka härliga, ljusa lokaler! Det är skönt för barn och personal att slippa gå i trappor eller behöva känna oljelukten varje gång det skulle fyllas på olja, säger Lissi Pedersen som själv stred för en ny förskola under sin tid som rektor.

Bergvärme och solenergi

I och med nybygget har oljepannan bytts ut mot bergvärme. Byggnaden producerar också egen solenergi. Och de två våningsplanen i de gamla lokalerna är ett minne blott. ”Gula villan” ska läggas ut till försäljning och kan bli en privatbostad längre fram.

Bild: Isabel Bark
Bild: Isabel Bark

Den nya förskolan har plats för totalt 50 barn på tre olika avdelningar; Boken och Eken för 1–3-åringar och Björken för 4–5-åringar. Även matsalen och ateljén har fått naturnära namn som Ängen och Skogen. I Kinnared finns det ont om samlingslokaler och tanken är därför att föreningar ska kunna hyra förskolans matsal för sammankomster.

– Den här förskolan är ett lyft för hela samhället, tycker barn- och ungdomschefen Ann-Christin Johansson.

Invånare kan gå virtuell rundvandring

Vid invigningen deltog kommunråden och nyckelpersoner inom barn- och ungdomskontoret. Under tiden rundvandringen pågick fick förskolebarnen vara utomhus och leka.

– Vi håller en invigningsfest för barnen i morgon (läs: torsdag). Det här projektet har varit en lång, slitsam process och det är våra medarbetare som är de riktiga hjältarna. De har kämpat på i de gamla lokalerna och till slut haft en intensiv flytt i somras. Vi är oerhört glada och stolta över att vi är klara, säger Annette Huttu, nuvarande förskolerektor i Kinnared, Landeryd, Långaryd och Unnaryd.

Coronapandemin gör att folkfesten uteblir. Invånarna bjuds i stället in till en virtuell rundvandring på kommunens hemsida där de kan klicka sig fram till varje avdelning på förskolan.

LÄS MER: Kinnareds skola spräcker budgeten

Kinnareds nybyggda förskola. Bild: Isabel Bark
Kinnareds nybyggda förskola. Bild: Isabel Bark

Bygget av Kinnareds nya förskola ingår i en av de största skolsatsningar som genomförts i Hylte kommun. Strax över 30 miljoner kronor har investerats med kommunens egna medel för att bygga förskolan, renovera Kinnareds skola, matsal och gymnastiksal.

– När ortens stora företag som Gnotec och Derome expanderar känns det bra att vi står redo med skola och förskola. Tittar man på elevantal är Kinnared det elevområde som ökar mest, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Den enda skolsatsning som varit dyrare i Hylte kommun är bygget av Kråkbergsskolan i Hyltebruk (42 miljoner kronor).

Läs mer om Kråkbergsskolans invigning 2017:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!