Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Katten Bonus fick stanna på äldreboende trots djurförbud

Grundregeln för husdjur på äldreboenden är nej. Men på äldreboendet Höstro i Långaryd har man haft en uppskattad huskatt under många år.

– Det är inte alla som tycker om det, men det känner den på sig, då går den inte in till dem, säger Maja Eriksson, 92 år, som har bott på Höstro i 13 år.

Katten Bonus kom från ingenstans, Maja Eriksson såg honom i dörren och släppte in honom. Efter att man letat efter en ägare under en tid bestämde man sig för att behålla honom på hemmet.

– Varje morgon kommer han med nattpersonalen och så hoppar han upp i sängen och lägger sig vid min kudde. Det är så mysigt, säger Maja.

Frågan om husdjurens vara eller inte vara på äldreboenden har varit på tapeten under en tid. Man har som grundregel att de inte hör hemma där. Under omsorgsnämndens sista sammanträde före semestern skulle man ta upp frågan för att sedan kunna skicka in ett dokument med riktlinjer till revisionen, som den efterfrågat under lång tid.

– Det är inte så enkelt, när det gäller allergier, till exempel, man måste ta hänsyn till det, säger omsorgsnämndens ordförande Gunnel Johansson (S).

Enligt henne har man tittat på fall till fall där frågan dykt upp.

– Det handlar ju om att vårdtagaren själv måste kunna sköta om djuret, säger Gunnel Johansson.

Maja Eriksson berättar att hon alltid har haft katt hemma i huset där hon bodde med sin man och deras barn. Att hon kan fortsätta att ha en katt i närheten är guld värt för henne.

– Det blir ett bra sällskap. Han är gammal och det är jag också, säger Maja Eriksson och stryker katten över huvudet.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här