Köttermometern på Hall (inte den på bilden) är numera instängd på anstalten Hall och får bara användas vid matlagning som övervakas av fångvaktare.
Köttermometern på Hall (inte den på bilden) är numera instängd på anstalten Hall och får bara användas vid matlagning som övervakas av fångvaktare. Bild: Stefan Bennhage

JO riktar kritik mot Hall efter mordförsök med köttermometer

En livstidsdömd Hyltebo blev attackerad av en medfånge med en köttermometer på anstalten Hall. Nu kritiserar Justitieombudsmannen anstalten för att incidenten kunde ske.

ANNONS
|

Händelsen inträffade på en av fängelsets säkerhetsavdelningar för två år sedan. Mannen som är uppvuxen och hemmahörande i Hylte kommun befann sig då på samma avdelningen tillsammans med medfången.

Medfången hade fått tag i en spetsig köttermometer och högg den plötsligt i Hyltebons bröstkorg. Medfången har berättat att han blev vägledd av en inte röst till dådet. Hyltebon fick livshotande skador men överlevde.

Kriminalvården erkände säkerhetsbrister

Hyltebons mor anmälde händelsen till Justitieombudsmannen (JO) och i ett yttrande från Kriminalvården har myndigheten erkänt att det fanns säkerhetsbrister som bidrog till att händelsen kunde inträffa.

JO väljer nu att rikta kritik mot Hall för incidenten, då köttermometern utgjorde en betydande säkerhetsrisk på avdelningen.

ANNONS

JO skriver att Kriminalvården själv har kommit fram till att det inte var acceptabelt att köttermometern fanns på avdelningen och menar att incidenten borde ha kunnat undvikas. Trots kritiken konstaterar JO att Hall har vidtagit de åtgärder som en internutredning rekommenderade.

Bägge livstidsdömda för mord

Mannen som högg Hyltebon avtjänade sedan tidigare ett livstidsstraff för mord, och han dömdes på nytt för mordförsöket. Tingsrätten beslutade att livstidsdomen skulle gälla även mordförsöket och han ska även betala 130 000 kronor i skadestånd till Hyltebon.

Hyltebon är även själv dömd till livstids fängelse efter ett dubbelmord i Nässjö för sju år sedan som han utförde som torped åt det kriminella gänget OG.

LÄS MER:Termometerhugg mot Hyltebo var en säkerhetsmiss

ANNONS