Jakob, 14 år: ”Utan HNJ-banan kan jag inte ta mig till skolan”

HNJ-banans vara eller icke vara rör upp känslor. Fjortonårige Jakob Kettil är en av de som oroas över en eventuell nedläggning av persontrafiken.

ANNONS
LocationLanderyd||

Landerydsbon Jakob Kettil - det tredje barnet i en syskonskara om totalt fyra barn - har under de senaste åren sett sina äldre syskon pendla till och från gymnasiet i Halmstad med tåg. Om ett år förväntar han sig att kunna göra likadant.

– Även om det skulle gå bussar så kommer det att bli jobbigt att ta sig till och från skolan utan tåget, säger han och fortsätter:

– Först skulle jag behöva ta mig in till Hyltebruk för att där hoppa på en ny buss till Halmstad. Inne i stan kan det dessutom bli flera bussar innan man väl är framme. Det går inte att jämföra med tiden det tar att åka tåg.

ANNONS

Förr var det inte ovanligt att skolungdomar från Landeryd pendlade till Gislaveds gymnasium. Enligt Jakob är det dock inte längre ett alternativ.

– Nuförtiden läser alla i Halmstad. Jag vet inte ens om man kan ta sig till Gislaved härifrån, säger han.

För Jakobs två äldre syskon, Felicia och Samuel, har tåget inte endast varit ett sätt att ta sig till och från skolan, utan tåget har också varit avgörande ur ett socialt perspektiv.

– Det har inte endast varit färdmedlet till och från skolan, utan de har åkt med tåget oftare än så. Ofta har de tagit tåget flera gånger om dagen, till exempel om de ska träffa vänner på kvällen, berättar Malin Linder, mamma i familjen, och fortsätter:

– Barnen har vuxit genom det. Att kunna ta sig till och från stan på egen hand tror jag har bidragit till deras känsla av självständighet.

Bortom oron över pendlingen till och från skolan finns därför en annan oro hos Jakob – en oro som grundar sig i rädslan för ensamhet och utanförskap.

– Trots att jag innerst inne hade vetat att vännerna ville ha mig där tror jag ändå att jag hade känt mig utanför om jag inte hade kunnat ta mig till och från Halmstad på ett smidigt sätt, berättar Jakob.

ANNONS

Att resan till Halmstad skulle ta längre tid är således inte familjens enda farhåga. Dessutom räds de både att antalet turer skulle bli färre och att Landeryd skulle förlora sitt värde som järnvägssamhälle.

– Visst skulle det kunna gå direktbussar till gymnasiet, men det här handlar om mer än så. Tåget är pulsen genom Landeryd, säger Malin och tillägger uppgivet:

– Landeryd är ett stationssamhälle. Vad händer med byn om tåget försvinner? Vad händer med våra barn? Vad blir kvar?

Fotnot: Alternativet att ersätta HNJ-banans persontåg med busstrafik är en idé och inte ett färdigt förslag.

ANNONS