Ja till att jaga älg som äter tallplantor

Länsstyrelsen ger tillstånd till skyddsjakt på älg i Hylte kommun. Detta efter en ansökan från en markägare som menar att älgarna har ätit upp hans tallplantering.

ANNONS
|

Det var i februari i år som markägaren ansökte om tillstånd för att fälla totalt tre älgar, varav två vuxna djur. Älgarna ska ha orsakat skador på ett drygt sex hektar stort område genom att äta upp nyplanterade tallar.

Enligt ett uttalande från Skogsstyrelsen blir kvaliteten på träden sämre av att älgarna betar på området och det finns en uppenbar risk för att huvudstammarna inte repar sig utan förblir tallbuskar. Detta i sin tur leder till tillväxtförluster.

Jägareförbundet har avstyrkt markägarens ansökan i ett yttrande från februari i år. Motiveringen är att han inte har vidtagit tillräckliga skadeförebyggande åtgärder, som att behandla plantor med viltskyddsmedel, uppföra stängsel eller viltskrämselanordningar som gasoldrivna Ijudkanoner.

ANNONS

Länsstyrelsen ger däremot mannen tillstånd att bedriva skyddsjakt. Under jakten får enbart en kalv skjutas för att förhindra allvarlig skada på grödan. Han får bara bedriva smyg- eller vakjakt och hålla sig inom det aktuella området. Senast den 14 april i år ska mannen ha skickat in en skriftlig redovisning av jakten och jaktresultatet till länsstyrelsen.

ANNONS