Landeryds lokstall utsattes för skadegörelse där ett 40-tal glasrutor krossades. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle.
Landeryds lokstall utsattes för skadegörelse där ett 40-tal glasrutor krossades. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle. Bild: Malin Kettil/HP arkiv

Järnvägsmuseet får folkets stöd efter skadegörelsen

Privatpersoner och företag ställer upp efter skadegörelsen mot Landeryds järnvägsmuseum. De insamlade pengarna ska användas till att återställa de fönster som krossades och rusta upp lokstallets fasad.

ANNONS
LocationLanderyd||

Efter förrförra helgen berättade Hallandsposten om skadegörelsen mot lokstallet i Landeryd där gärningsmän, som pekats ut som minderåriga ungdomar, krossade ett 40-tal fönsterrutor med hjälp av snöbollar.

LÄS MER:Glaskross slår hårt mot Landeryds järnvägsmuseum: ”Det känns skit”

Efter händelsen har det visat sig att många är måna om ortens historiska järnvägsmiljö. Föreningen har erbjudits stöd från företag och privatpersoner, både i Landeryd och övriga Hylte kommun.

– Det är rörande. Från olika håll har vi hittills fått ta emot över 12 000 kronor i insamlade pengar. För vår förening är det ett rätt stort belopp som vi nu kommer använda till att återställa krossade fönster men förhoppningsvis också förbättra lokstallets fasad och utsida, säger Joost Witte, kassör i styrelsen för föreningen Landeryds järnvägsmuseum.

ANNONS

Privatperson startade en egen insamling

Kungsryd fastigheter i Landeryd och Bra Bostad i Hyltebruk är två av de företag som vill sponsra återställandet. En privatperson startade dessutom en egen insamling på Facebook.

– Vi hade ett mellanår 2017 då vi inte kunde genomföra Tågdagarna och sedan dess har vi i styrelsen och aktiva medlemmar försökt återuppliva föreningen och verksamheten. Vi försöker också förvalta järnvägsmiljön här i Landeryd. Dessa är nog de främsta orsakerna till att folk vill hjälpa oss nu, säger Joost Witte.

I fjol fick Tågdagarna ställas in på grund av coronapandemin, men till hösten siktar föreningen på att eventuellt kunna genomföra evenemangets tioårsjubileum i någon form.

Redan nu på lördag hålls en arbetsdag vid lokstallet då de aktiva i föreningen kommer att ägna sig åt upprustningarna.

Har ni hört hur det har gått med polisens utredning efter skadegörelsen?

– Vi fick ett brev från polisen två–tre dagar efter att de varit här. Eftersom de inte har hittat några spår efter gärningsmännen så kan de inte göra mer och de kommer inte att inleda någon förundersökning, berättar Joost Witte och tillägger:

– Vi hoppas bara att det har nått ut till ungdomar och deras föräldrar att järnvägsmiljön och lokstallet inte är någon lekplats.

ANNONS
ANNONS