Izabelle Norén har klurat ut hur hon vill leva sitt liv

I Unnaryds skogar hittade hbtq-personligheten och musikern Izabelle Norén hem. Här skapar hon musik, arrangerar konserter och kämpar för ett rikare kulturliv på landsbygden. Nu har hon utsetts till årets unga landsbyggare.

ANNONS
LocationUnnaryd||

Lokalt ledd utveckling Halland har utsett årets landsbyggare i fyra kategorier. Izabelle Norén från Unnaryd är pristagaren inom kategorin Ung och den enda vinnaren från Södra Halland.

– Jag blev superglad när jag väl förstod att jag hade fått priset. De överraskade mig precis när jag hade planterat sju träd vid skolan i Unnaryd så jag var väldigt trött och hungrig efter att ha grävt hela dagen, berättar Izabelle Norén.

Hittade hem i Unnaryd

Alla finalister hade fått 5 000 kronor att använda till sin bygd. De sju träden blev Izabelles bidrag. Hon brinner starkt för sin hembygd och känner att hon har hittat hem i Unnaryd.

ANNONS

– Jag levde många år på resande fot, spelade gatumusik och liftade runt. Jag besökte många platser och utforskade livet. Tillbaka i Sverige hade jag klurat ut hur jag ville leva mitt liv. Jag ville ha nära till naturen och kunna odla min egen mat, ha ett socialt nätverk med bra människor och fortsätta jobba med kultur. Unnaryd kändes bara helt rätt.

LÄS MER:Liv och kollektiv i rörelse – ett annorlunda sätt att leva

Alla livets ingredienser visade sig finnas i Unnaryd. Här lever hon nu med flickvännen Tulda Nielsen, som precis som Izabelle ingår i bandet Nü Fiona. Musiken är ofta inspirerad av skogen och naturen. Izabelle sjunger, spelar gitarr och skriver låtar. Härnäst väntar ett helt nytt soloprojekt under artistnamnet Izhav.

– Min drivkraft är att visa att det går att hålla på med musik och vara kulturarbetare även om man bor på landsbygden. Jag brinner väldigt mycket för att kultur ska finnas på landsbygden och vara tillgänglig för alla.

Izabelle Norén (till höger) lever i dag med flickvännen Tulda Nielsen i Unnaryd. Båda ingår i bandet Nü Fiona och efter årsskiftet kommer Izabelle att ge ut solomusik.
Izabelle Norén (till höger) lever i dag med flickvännen Tulda Nielsen i Unnaryd. Båda ingår i bandet Nü Fiona och efter årsskiftet kommer Izabelle att ge ut solomusik. Bild: Hanna Nordemark/arkiv

Hon arrangerar också andra artisters konserter. I somras utmanade hon sig själv och lyckades hålla i flera coronaanpassade konserter i Unnaryds hembygdspark.

– Det kändes viktigt att få igenom. Vi begränsade publikantalet och livestreamade konserterna.

LÄS MER:Här lever livemusiken – trots coronakrisen

För Izabelle är det också viktigt att leva och verka som en hbtq-person i bygden.

ANNONS

– Jag är inte aktiv i någon förening, men jag representerar hbtq-rörelsen bara genom att bo på landsbygden. Många hbtq-personer flyttar till storstäder för att hitta likasinnade och känna sig trygga. Men folk som växer upp på landsbygden behöver också se hur viktigt det är att följa sitt hjärta.

”En fantastisk, drivande ung person”

Lokalt ledd utveckling Hallands verksamhetsledare Marion Eckardt berättar om varför priset Årets unga landsbyggare går just till Izabelle Norén:

– Izabelle är en fantastisk, drivande ung person som bygger på det positiva och möjligheterna runt omkring sig. Att hennes musik är grymt bra, är bara en bisak.

Fotnot: HBTQ, ofta skrivet med små bokstäver hbtq, är en på svenska vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Årets landsbyggare 2020

Lokalt ledd utveckling Halland brukar hylla finalisterna i Årets landsbyggare på Landsbyggaredagen. I år ställdes festligheterna in på grund av coronapandemin. Varje finalist tilldelades 5000 kronor att investera i ett lokalt förankrat projekt eller idé där de såg en möjlighet eller ett behov.

Nu har årets vinnare i varje kategori avslöjats:

• Årets landsbyggare entreprenör: Johnssons gård i Varbergs kommun. ”Johnssons gård har förvandlat sina stallar och ladugårdar till en populär och betydande destination på landsbygden.”

• Årets landsbyggare ung: Izabelle Norén, musiker från Unnaryd i Hylte kommun. ”Med musik som samlande kraft uppmuntrar Izabelle till samverkan och samarbete.”

• Årets landsbyggare attityd: Anna Linton, upplevelsedesigner och influencer i Varbergs kommun. ”Anna är en fantastisk motor som bygger där hon står.”

• Årets landsbyggare entreprenöriell förening: Asige hembygdsförening i Falkenbergs kommun. Föreningen ”skapar levande historia av och för sin bygd”.

Källa: Lokalt ledd utveckling Halland

LÄS MER:

ANNONS