Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande  i Hylte.
”Den stora nackdelen är att Hylte skulle bli uppätet om vi skulle slås ihop med exempelvis Halmstad”, menar Ronny Löfquist (S). Bild: Isabel Bark

Inte aktuellt med sammanslagning för Hylte: ”Helt osannolikt”

Hylte kommun hör till de små kommuner i Sverige som kan behöva samverka mer med andra kommuner i framtiden för att de ska kunna ge sina invånare välfärd i framtiden. Men att slå ihop Hylte med någon av grannkommunerna är inte aktuellt enligt kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).
– Jag ser få fördelar att Hylte skulle gå upp i en större kommun.

Ronny Löfquist tror på mer samarbete och samverkan mellan kommuner, men är negativ till en kommunsammanslagning.

– Den stora nackdelen är att Hylte skulle bli uppätet om vi skulle slås ihop med exempelvis Halmstad. Hylte skulle bli en perifer utpost som kommer att tappa i utvecklingskraft, menar Löfquist.

”Våra grannkommuner är betydligt större”

Regeringens kommunutredning visar att det behövs mer samverkan för att kommuner med mindre än 20 000 invånare ska kunna ge invånarna välfärd i framtiden. På längre sikt kan det till och med bli aktuellt att slå ihop kommuner.

– Jag ser få fördelar att Hylte skulle gå upp i en större kommun, främst på grund av att våra grannkommuner är betydligt större än Hylte. Skulle en grannkommun ha haft 8 000–12 000 invånare och liknande struktur hade frågan varit mer intressant.

Hur sannolikt tror du att det är att det blir verklighet för Hyltes del?

– Jag ser frågan som helt osannolik. I ett nationellt perspektiv är Hylte inte en liten kommun. Landets minsta kommun har 2 400 invånare. Vi är cirka 70 medlemmar i Småkom och där är vi en av de största kommunerna, säger Ronny Löfquist.

Hylte kommun har närmare 11 000 invånare och har flera pågående samarbeten med närliggande kommuner – bland annat med Laholm inom personal och löneadministration, med Falkenberg inom ödehusprojektet Lev din dröm och med Gislaved, Ljungby och Värnamo inom turism och besöksnäring.

Och mer samarbete är på gång framöver.

– Jag har det senaste året haft samtal om ett utvecklat samarbete inom en rad av områden med både Laholm och Falkenbergs kommunledningar. Det viktigaste är att samarbeta inom frågor där båda parter blir vinnare. Ett plus ett ska bli tre. En liten kommun tjänar oftast mer på samarbete än en större.

Utdrag ur utredningen ”Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget”:

”Kommunutredningen gör ändå bedömningen att strategisk samverkan, och på längre sikt sammanläggningar, kan vara lämpliga åtgärder för att stärka kommunernas drift- och utvecklingskapacitet även i glesa kommuner.

Förutsättningarna både för samverkan och sammanläggningar är dock bättre där kommunerna funktionellt hänger samman. Det gäller såväl jämnstora kommuner med korta avstånd, som kommuner nära större städer, även om behoven utifrån kapacitetssynpunkt inte är lika stora i storstadsregioner.

Utgångspunkten när det gäller kommunsammanläggningar är att dessa ska bygga på frivillighet vilket innebär att det är kommunerna själva som beslutar om de önskar genomföra en kommunsammanläggning. Utvecklad samverkan mellan kommuner kan bedömas som en tillräcklig åtgärd av vissa kommuner, medan andra kommuner kan se en utvecklad strategisk samverkan som ett steg på vägen mot sammanläggning.”

Källa: Statens offentliga utredningar

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här