Enligt Jörgen Lövgren, enhetschef för Sjölunda äldreboende i Torup och omsorg i hemmet i Torup, är det i dagsläget inte aktuellt att återinföra något besöksförbud på Hyltes tre kommunala äldreboenden.
Enligt Jörgen Lövgren, enhetschef för Sjölunda äldreboende i Torup och omsorg i hemmet i Torup, är det i dagsläget inte aktuellt att återinföra något besöksförbud på Hyltes tre kommunala äldreboenden. Bild: Isabel Bark/arkiv

Inte aktuellt med besöksförbud på äldreboenden i Hylte

Det är inte aktuellt att återinföra något besöksförbud på Hyltes tre kommunala äldreboenden, trots den ökade samhällsspridningen av coronaviruset. I nästa vecka hoppas kommunen börja ge den andra vaccinsprutan på äldreboendena.

ANNONS
|

I Falkenbergs kommun infördes i onsdags ett tre veckor långt besöksförbud på alla kommunala boenden för äldre, efter att boende drabbats av coronasmitta. Beslutet fattades av Folkhälsomyndigheten. Något liknande beslut är dock inte aktuellt för Hylte kommun.

– Det finns inga beslut fattade om besöksförbud i Hylte kommun i dagsläget. Vi ser inte behov av det just nu. Trots att smittan har ökat i samhället så har vi ett gynnsamt läge på våra boenden. Om vi skulle få ett lokalt utbrott får vi omvärdera vårt beslut. Läget kan ändras när som helst, säger Jörgen Lövgren, enhetschef för Sjölunda äldreboende i Torup och omsorg i hemmet i Torup.

ANNONS

Anhöriga uppmanas bära munskydd

Hylte var den femte mest coronadrabbade kommunen i Sverige under vecka 1, men kommunens äldreboenden har ändå klarat sig undan nya fall av covid-19 den senaste månaden.

– Vi följer utvecklingen noga och Folkhälsomyndighetens och Region Hallands rekommendationer, påpekar Jörgen Lövgren.

Om vi skulle få ett lokalt utbrott får vi omvärdera vårt beslut. Läget kan ändras när som helst.

Även om det inte råder besöksförbud finns flera rekommendationer som besökare uppmanas följa när de besöker en anhörig som bor på något av kommunens äldreboenden.

– Vi avråder från besök, men för de anhöriga som kommer på besök gäller att hålla god hygien, hålla avstånd och avstå från besöket om man har minsta tecken på sjukdom. Anhöriga har munskydd på sig under besöket och går raka vägen till personen de ska besöka. Jag tycker att anhöriga har visat en stor förståelse från dag ett, säger Jörgen Lövgren.

LÄS MER:Därför är Hylte en av landets mest coronadrabbade kommuner

LÄS MER:Hårt coronaslag mot Gnotec: ”22 fall efter mellandagarna”

Jörgen Lövgren, enhetschef för Sjölunda äldreboende i Torup och omsorg i hemmet i Torup.
Jörgen Lövgren, enhetschef för Sjölunda äldreboende i Torup och omsorg i hemmet i Torup. Bild: Isabel Bark/arkiv

Dags att ge andra vaccinsprutan

I början av vecka 1 startade vaccinationerna av omsorgstagare på Hylte kommuns äldreboenden. Förhoppningen är att kunna påbörja vaccineringen av dos 2 i nästa vecka eftersom det då har gått tre veckor sedan de första omsorgstagarna fick sin första dos.

– Vi kan hoppas att det blir så, men kan inte lova något. Det är tillgången på vaccin som styr, leveranserna från regionen kan dröja. Det är inte heller ett krav att dos 2 ska ges exakt tre veckor efter dos 1, säger Jörgen Lövgren.

ANNONS

Om planen håller får omsorgstagarna på Sjölunda sin andra vaccinspruta på måndag den 25 januari. Därefter står äldreboendena Malmagården och Höstro samt hemtjänstkunder näst på tur.

LÄS MER:Vaccinationerna igång bland äldre

ANNONS