Inlåsning Lex Sarah-anmäls

En person med en hjärnskada har blivit inlåst i en sängkoja i Hylte och bankade med huvudet i golvet. Nu gör omsorgsnämnden en Lex Sarah Sarah-anmälan om ett allvarligt missförhållande.

ANNONS
|

Den svårt utvecklingsstörda personen hade en privat utförare av LSS men på grund av rekryteringsproblem fick kommunen ta tillfälligt ta över en del av bemanningsansvaret från den 13 februari.

Kommunens personliga assistenter reagerade mot att brukaren under dagtid varit inlåst i sitt sovrum bakom en plexiglasdörr.

Personen har vid minst två tillfällen varit ensam i sitt rum och bankat huvudet i golvet när kommunens personal påbörjat sitt arbetspass.

Den privata utförarens personliga assistent satt i soffan utanför brukarens sovrum och skrev i brukarens dagbok. Hon sa att brukaren var missnöjd med att sitta i soffan med henne, därför hade hon tagit in brukaren på rummet. Kommunens assistent hör tydligt att brukaren är missnöjd och går in och ser att personen dunkar huvudet i golvet.

ANNONS

Personen har en hjärnskada med svår utvecklingsstörning med en så kallad kognitiv utvecklingsnivå under ett års ålder och epilepsi, men har bibehållen motorik och är överaktiv och impulsiv.

Brukaren, som är behov av hjälp med all daglig verksamhet, är beviljad assistens dygnet runt samt korttidsvistelse med sex dygn i månaden och fyra extra veckor som avlösning.

Sovkojan består av höga träväggar och en plexiglasdörr med tre ”låsanordningar”.

”Brukaren har ingen möjlighet att själv komma ut från sovkojan eftersom den låses från utsidan. Genom kommunens personliga assistans framkommer det att brukaren har någon form av babyvakt i sitt sovrum”, heter det i utredningen.

Innan kommunens personliga assistenter började utföra assistens hos brukaren gjorde enhetschefen hembesök med en kollega och fick information om brukaren av mamman.

”Vid hembesöket diskuterades inte sovkojan”.

Därefter har personliga assistenter vid upprepade tillfällen uppgett till enhetschefen att mamman eller assistansbolagets personliga assistenter låser sovkojan. Personalen har därefter fått information av enhetschefen att inte medverka till inlåsning av brukaren.

Den specialanpassade sängen som liknar en koja är ett föreskrivet hjälpmedel från Hallands sjukhus i Halmstad.

Efter händelsen den 1 mars gör Lex Sarah-anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS