Ingvor Nyqvist bor och äger mark där den nya gatan i Staffansbo ska dras fram. "Jag har inte hört ett ljud", säger hon om beslutet att öppna området för bostadsbyggande.
Ingvor Nyqvist bor och äger mark där den nya gatan i Staffansbo ska dras fram. "Jag har inte hört ett ljud", säger hon om beslutet att öppna området för bostadsbyggande. Bild: Lennart Hildingsson

Ingvor Nyqvist får vika sig - när ett villaområde slås upp där hon bor

Hylte kommun hoppas mot slutet av året att kunna erbjuda 20 nya villatomter på Staffansbo, Hyltebruk, genom att börja exploatera den sista och högst belägna marken på området.

ANNONS
LocationHyltebruk||

– Det finns redan en detaljplan. Därför kan tomterna stå klara för köp redan i år, vilket till och med är fortare än med Parkstaden där planen inte är klar, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Den del av Staffansbo som det är fråga om ligger längst upp och till höger där matargatan mot höjderna i riktning mot Jonsbo slutar. Det kallas i de kommunala pappren för ”Staffansbohöjden”.

Detaljplanen antogs i mitten av 1970-talet och blev startskottet för att anlägga hela det väldiga bostadsområdet Staffansbo, som idag är det största i Hyltebruk. Helt utbyggt, som det nu är på väg att bli, omfattar området 224 villor och 70 lägenheter i par- eller flerfamiljshus.

ANNONS

”Villapriserna är högst i Staffansbo”

I budgeten för i 2021 har politikerna anslagit 6,7 miljoner kronor för att starta etapp 1 av Staffansbohöjden. Det finns belägg för att Staffansbo är attraktivt att bo på, och det är skälet till att man vill öppna ny mark här. Kommunen äger större delen.

– Villapriserna i Hylte är högst i Staffansbo, när det sker försäljningar, säger Ronny Löfquist.

De 6,7 miljonerna räcker till att ställa en ny gata klar, totalt 4 gator tänkta på höjdplatån. Till den ska då också dras vatten, avlopp och elanslutningar, samt gatubelysning.

På samhällsbyggnadsförvaltningen i Hylte räknar man med att kunna anlägga den nya gatan under det här året och dessutom komma igång med försäljningen av tomterna.

– Först ska ansökan om avstyckning för gatan och 18 tomter skickas till lantmäteriet, säger Katarina Paulsson som är förvaltningschef.

Ingvor Nyqvist bor mitt i området

Det finns bara ett aber: Mitt där den nya gatan ska dras fram bor Ingvor Nyqvist, i ett hus som hon och hennes man byggde 1980. Ja, kanske inte ett aber - huset blev ju byggt på en av de utritade tomterna - men tillfartsvägar och miljön i övrigt kommer helt att förändras; bland annat försvinner resterna av den gård som tillhört Jonsbo och som var Ingvor Nyqvist svärföräldrars.

ANNONS

– Jag har inte hört ett ljud om det här är på väg ske. Det var intressant att det är tidningen som kommer hit och berättar allt detta, säger Ingvor Nyqvist, när hon möter Hallandsposten under dess visit på ”Staffansbohöjden”.

Bostadsområdet Staffansbo i södra delen av Hyltebruk, med platsen där Ingvor Nyqvist bor markerat med rött.
Bostadsområdet Staffansbo i södra delen av Hyltebruk, med platsen där Ingvor Nyqvist bor markerat med rött. Bild: Lantmäteriet flygfoto

Ingvor Nyqvist är medveten om vilka planer som funnits för området och har inte för avsikt att protestera. Men hon menar att det blir stora omställningar för henne, som hon måste ha möjligt att planera för.

– I dag har jag eget vatten. Vad händer med det?

Förutom sin egen tomt, som sträcker över två planerade villafastigheter, äger hon också ett stycke mark där gårdens gamla bostadshus ännu står.

Hon och hennes man blev lugnade, när de för 40 år sedan slog sig ner på släktgården, med att det planerade villaområdet ”förmodligen inte blir byggt under er livstid”.

– Det var ju sant, för min mans del. Men tydligen inte för mig. säger Ingvor Nyqvist.

Fakta: Ett av tre områden

När kommunfullmäktige i december förra året tog budget för 2021, beslöt man också skapa tre nya bostads- eller verksamhetsområden i kommunen. Det var:

• Staffansbohöjden, beskriven i artikeln ovan.

• Prästasjön i Torup. Ett bostadsområde som HP beskrev planerna för i förra veckan.

• Ytterligare ett område för småindusti/handel vid Rejmesrondellan i Torup.

LÄS MER:

ANNONS