Den nya industrimarken ligger på Rejmesmackens motstående sida av Nissastigen.
Den nya industrimarken ligger på Rejmesmackens motstående sida av Nissastigen. Bild: Lennart Hildingsson

Industriområde vid Rejmes stjälper Falkenbergsvägens förbifart

Kommunen stakar nu ut ett nytt industriområde i Torup. Det är området mitt emot Rejmes - över Nissastigen - som tas i anspråk.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen gav i förra veckan klartecken för en planändring för marken. Den är tidigare reserverad, sen 49 år tillbaka, till en ny sträckning för väg 150 (Falkenbergsvägen) genom Torups samhälle, med anslutning här till Nissastigen.

– Den dragningen kommer aldrig att bli aktuell, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Industriområdet i vardande presenterades redan tidigt i höstas då den politiska majoriteten, Framtid Hylte, presenterade sitt budgetförslag för 2021.

Området, vilket ska detaljplaneras för ”småindustri och handel”, är 26 000 kvadratmeter stort, ägs i en sammanhållen fastighet av kommunen och består av en relativt slät terräng. Den enda form av bebyggelse i idag, är hembygdsparken med Hinnakullstugan i en utvikning i dess nordöstligaste hörn.

ANNONS

Ronny Löfquist framhåller områdets läge intill väg 26 (Nissastigen).

– När vi får samtal om industrimark är det Nissastigen man först frågar efter.

I det sammanhanget har den senaste exploaterade industrimarken vid Torups södra infart, vid Nyebro, redan styckats och sålts av. Vad som ännu inte bebyggts där är en industrianläggning för produktion av handikapphjälpmedel för bilar. Marken såldes till detta för drygt 2,5 år sedan.

Hylte kommun äger också, på tal om Nissastigen, ett markområde i Hyltebruk intill trafikleden. Det är vid Kambo och södra infarten. Men det har i nuläget bedömts för litet för att exploateras; det behövs göras ytterligare förvärv.

Det nya området i Torup ligger som nämnts hinsida Rejmes stora fastighet. Där revs bilföretagets anläggningar för ett par två år sedan och marken har planats ut och besåtts med gräs.

– Vi la ut fastigheten hos en mäklare och försökte sälja den. Men problemet var att enligt vår detaljplan får marken endast användas för ”bilservice”. De som var intresserade tyckte att det var för krångligt och dyrt och göra en ny detaljplan. Vi har i stället lagt marken i träda. Men vi ska fortsätta ha macken och har också sökt bygglov för att göra den bättre. Det ska bland annat bli ett nytt tak, berättar Niklas Johansson, ekonomichef vid Rejmes Bil.

ANNONS

HP frågar Ronny Löfqvist om inte kommunen kan göra gemensam sak med Rejmes och samordna markområdena. Han svarar att tanken har dykt upp.

– Jag tror också att nån på förvaltningen har fått i uppdrag att kontakta Rejmes för att höra med dem, säger han.

Då kommunstyrelsen i tisdags i förra veckan tog sitt beslut om detaljplanering, försökte Centerpartisten Håkan Bengtsson, utan framgång, få igenom ett uppdrag i arbetet som belyser var väg 150 ska gå i framtiden.

– Om man inte Falkenbergsvägen finns med i den nya plan som blir, vet vi inte var vägen ska gå, säger han.

Förbifarten Torup har inte fått nån plats i den i kommunövergripande översiktsplan som vann laga kraft strax för jul. Nu väntar en fördjupad översiktsplan specifikt för Torupsområdet på att bli gjord. Väg 150, som idag är till besvär för båda skola, vattentäkt och trafiksituationen i centrum rent allmänt, kommer med all sannolikhet att diskuteras då, om inte förr.

ANNONS