Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nytt utrymme. ITB Teknik har bland annat byggt nya lokaler för utlastning. Bild: Carl Potvin Johansson

Industrier växer så att det knakar

Tillverkningsindustrin minskar på många håll antalet jobb, men i Unnaryd ser det i stället tvärtom ut. På kort tid har Xano, de nya ägarna för ITB Teknik och Åges, investerat 50 miljoner i företagen. På ett halvår har ITB Teknik gått från 115 till 143 anställda.

2013 var ett tufft år för arbetsmarknaden, inte minst industrisektorn i Hylte kommun som drabbades av många varsel. Men det generella mönstret för tillverkningsindustrin i landet ser inte likadant ut överallt. I Unnaryd växer i stället de två stora industriföretagen Åges och ITB Teknik.

– Vi har byggt här sedan semestern och kommer att hålla på till och med vecka 16. Vi har byggt till en 2 000 kvadratmeter stor del för utlastning för att få lite mer rationell logistik i produktionen. Samtidigt har vi även ökat produktions­delen så att vi kan ta in åtta nya robotceller. 280 kvadratmeter är delat kontors- och produktionslokaler, berättar produktionschef Johan Elgemark på ITB Teknik.

Xano, som förvärvade de båda industrierna i slutet av 2012, har det senaste halvåret investerat 50 miljoner kronor i utbyggnader och nya maskiner får ITB och Åges.

– Det betyder att vi även har ökat personalstyrkan. Det har gått snabbt från 115 till nuvarande 143 anställda, säger Björn Söderberg, vd för ITB Teknik.

Och det är snabba förändringar för företagen just nu. I slutet av november förra året meddelade Xano att de under 2014 planerar att börsnotera företaget Xano Industri, där ITB Teknik, Åges, Segerströms och Viab ingår.

– Det är jätteroligt med de nya ägarna, att de satsar så mycket på Unnaryd och att företaget kommer att börsnoteras. Det är spännande, en annan värld än den verksamhet vi har varit involverade i tidigare. Jag kan inte tänka mig att det finns så många börsnoterade bolag i Halland, säger tidigare ägaren Björn Söderberg.

Söderberg tycker att ägarbytet har varit positivt på flera sätt och för honom lett till ett skifte till lite mer långsiktigt tänk för verksamheten.

– Beslutsfattarna som har hand om oss har kontor på torget i Unnaryd och ägarna finns i Jönköping så det känns bra. Vi har stor kunskap uppifrån med vana över att hantera stora företag och frågor.

För ITB, som bearbetar aluminiumdelar gjutna av Åges, är fordonsindustrin den stora kunden, medan de har släppt lite på telecomindustrin som har dragit sig mot Kina.

– Men det går lite i vågor det där, vi känner att det är rätt bra drag i fordonsindustrin där naven verkar bli större och större, säger Elgemark och berättar att antalet anställda på ITB kommer att öka lite till framöver.

Även om de inte vill gå händelserna i förväg är det uppenbart att framtida expansion finns i siktet.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att växa ytterligare, säger Söderberg och konstaterar att det inte är samma verksamhet i dag som när de startade.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här