Uppbrutna låsanordningar i Godhult, efter förra helgens inbrott.
Uppbrutna låsanordningar i Godhult, efter förra helgens inbrott. Bild: Privat

Inbrottsvåg på landsbygden runt Hyltebruk

Ägare av gårdar och uthusförråd runt om i Hylte upplever just nu en intensiv inbrottsvåg. Tjuvarna var aktiva nära nog varannan natt under förra veckan veckan.

ANNONS
|

Schemat har sett, utifrån vad HP har kunnat följa det: Onsdags natt i Olshult i Långaryd, fredags natt i Håknaryd i Långaryd, lördags natt i Femsjö och närliggande område ned mot Bygget och i söndags natt i Godhult utanför Hyltebruk.

I dessa byar har det i sin tur varit flera fastighetsägare som drabbats av stölder från sina uthus. Det som stjäls är värdefulla maskiner och utrustning, exempelvis motorsågar, cyklar, sommardäck, gräsklippare och röjningsågar. Man har till med försökt få med sig en stor åkgräsklippare på ett ställe.

Den som vill kan skönja en rörelse i inbrottsligan framfart. För varje natt de gett sig ut, har man flyttat sig medsols i en båge runt centralorten - och närmar sig nu byarna söder om Hyltebruk.

ANNONS

Frågan är om Polisen ser eller tror på såna mönster.

Enligt Anders Persson, stationsbefäl för lokalpolisområde Falkenberg/Hylte, finns det ingen sammanhållen utredning av inbrottsvågen i Hylte. Men den är noterad:

– Vi har under drygt en veckas tid sett en uppgång av anmälda stölder i uthusförråd just i Hylte, säger han.

Han känner inte till om man hittat något som pekar ut var och hur man ska hitta gärningsmännen. Polisen sätter visst hopp till att ta förövarna på bar gärning.

– Vi gör kontroller av bilar på kvällarna.

En av de drabbade är Marcus Johanssons i Godhult, öster om Hyltebruk. Hans familj och ett par av grannarna, en av dessa med en bilverkstad, hade påhälsning i söndags natt.

– De har använt ett kylspray för att kunna slå sönder en hasp och ta sig in, berättar Marcus om vad han med stor ledsnad upptäckte på måndagsmorgonen.

Han upplevde ett liknande inbrott för fyra år sedan och skaffade efter det ordentliga hänglås till uthusdörrarna. Det var dessa som tjuvarna genom sina hjälpmedel ändå kunde forcera. I ett utrymme förvarade Marcus en mountainbike, inköpt för 15 000 kronor, som också stod låst. Den och några motorsågar blev bytet.

Marcus Johansson tycker inte att polisen visade något större intresse för inbrottet när han kontaktade dem.

ANNONS

– De ville att jag själv skulle undersöka hur inbrottet gått till och skicka in uppgifterna. Men det ville jag inte göra och kan inte heller göra ett sånt arbete. Det är ju deras jobb.

Vid tredje telefonsamtalet med Polisen kunde Marcus till slut övertala dem att komma.

ANNONS