Gårdsmordet inträffade på en gård belägen några kilometer utanför Torups samhälle på kvällen 28 maj 2018.
Gårdsmordet inträffade på en gård belägen några kilometer utanför Torups samhälle på kvällen 28 maj 2018.

Inblandad i morddrama dömd till 3,5 års fängelse

Vittnesmålet från en utomstående, som hörde hoten uttalas mot två andra, bidrog till att en 25-årig man inblandad i dramat kring Gårdsmordet 2018 nu får krypa i fängelse.

ANNONS
|

Förspelet till Gårdsmordet i Torup, i maj 2018, handlade om en grupp personers hot och trakasserier mot ägaren till gården belägen några kilometer utanför Torups samhälle.

I februari 2019 dömdes en man från Torupstrakten, idag 63 år gammal, till 18 års fängelse för mord och mordförsök. Han är närstående till gårdsägare och konfronterade de hotfulla männen med ett laddat hagelgevär och sköt då en 35-åring i bröstkorgen så att denne en stund senare avled.

Mordförsöket 63-åringen gällde ett skott som klickade, då 63-åringen även siktade mot den 25-årige mannen. 25-åringen blev sedan ett av åklagarnas viktigaste vittnen under rättsprocessen som följde på Gårdsmordet.

ANNONS

25-åringen, som tillhörde och var drivande i det hotfulla gänget - från Halmstad - , fick efter den här historien en nyputsad status som torped och indrivare i kriminella miljöer. Detta blottläggs den polisutredningen som gjorts kring ”Skotten mot Sperlings pizzeria” i Halmstad i september förra året.

I förra veckan gav denna härva 25-åringen fängelse i 3,5 år för vapenbrott och försök till utpressning, somt ett par fall av olag hot.

Ett av de olaga hoten ägde rum på gårdsplanen utanför Torup i maj 2018, efter att 63-åringen gripits och förts bort av polis. En hel del folk hade samlats och var kvar på platsen. 25-åringen, som ett par timmar tidigare undgått att bli skjuten, konfronterade några bekanta till gårdsägaren med bland annat dessa ord: ”Den fula jäveln med glasögon ska jag skära huvudet av och den fete ska jag sprätta upp tarmarna på”.

Detta ledde till en polisanmälan och fanns bland de åtalspunkter som gav fällande domar i fredags i - vilka som sagt främst handlade om härvan runt Sperlings pizzeria. 25-åringen dömdes med en grupp andra män, andra än de han 2018 uppträdde med på gårdsplanen i Torup.

Under denna senare rättegång, där 25-åringen nu satt anklagad istället för målsägare, har han nekat till hoten i Torup. Men vittnesmålen, bland annat från en person som gick förbi då den hårda ordväxlingen skedde, övertygade rätten om att hoten verkligen uttalats.

ANNONS

Under rättegången om Gårdsmordet diskuterades om inte också 25-åringens och hans kompisars besök i Torup var del i en olaglig utpressning, med inslag av hot, mot gårdsägaren. Men dessa misstankar har inte lett till något åtal.

Klas Lundgren, vid Halmstads åklagarkammare, ledde polisutredningen av hoten som riktades mot gårdsägarens bekanta:

– Frågan om hot, också riktat mot ägaren, var en fråga som vi åklagare diskuterade. Jag vill minnas att bevisningen inte var tillräcklig, säger han.

Han hänvisar till kollegan, Sofia Corin, som var åklagare under mordrättegången - som HP dock inte kunnat nå då hon är för tillfället är semesterledig. Av mordutredningen framgår dock att polisen inledningsvis utredde utpressningshot från 25-åringen och det övriga halmstadsgängets sida, men att detta spår inte fullföljdes.

ANNONS