Ilska när ortens genomfartsväg stängs av i fem veckor

När en busshållplats ska byggas om stänger Trafikverket av Gamla Nissastigen, som är en viktig genomfartsväg i Torup, i fem veckor. Invånaren Göran Malmgren är mycket kritisk.
– Det gör mig jätteirriterad att man bara stänger av allt.

ANNONS
LocationTorup||

Arbetet med att bygga om busshållplatsen på Aspvägen i Torup ska pågå till och med den 14 december. Fram till dess är Gamla Nissastigen avstängd för trafik från Aspvägen ut till riksväg 26, vilket även påverkar den södra in- och utfarten till samhället.

– Det gör mig jätteirriterad att man bara stänger av allt. Jag tycker det är för jävligt. Att dessutom påstå att man inte kan använda blinkljus är en dålig bortförklaring. Varför kan man göra så på andra ställen, men inte här? Det är ekonomi som styr detta, menar Torupsbon Göran Malmgren.

Personbilar, lastbilar och kollektivtrafik leds om till den norra infarten, vilket innebär en lång omväg för de villaägare som bor i området nära Aspvägen.

ANNONS

Göran Malmgren tycker att det borde ha räckt att stänga av ena körfältet åt gången och använt trafikljus för att släppa fram trafik, eftersom Gamla Nissastigen är så pass bred. Att bussarna inte kan köra till området under ombyggnadstiden ställer till problem.

– Trafikverket struntar i att skolbarnen måste gå hela vägen till Torups station i över en månad, säger Göran, som har två barn som busspendlar till gymnasiet i Halmstad.

Andra gången i år

Det är inte första gången Gamla Nissastigen i Torup stängs för trafik. Senast i våras byggdes hållplatsen vid bygdegården om och vägen var då avstängd i flera veckor.

LÄS MER:Trafiken leds om när busshållplats vid bygdegården moderniseras

– Det hade varit en win win-situation om de hade åtgärdat båda hållplatserna samtidigt, tycker Göran Malmgren.

Invånaren Göran Malmgren är kritisk till att Trafikverket har stängt av Gamla Nissastigen, som är en genomfartsväg genom hela Torup för personbilar, lastbilar och kollektivtrafik. Anledningen är att en busshållplats ska byggas om i fem veckors tid.
Invånaren Göran Malmgren är kritisk till att Trafikverket har stängt av Gamla Nissastigen, som är en genomfartsväg genom hela Torup för personbilar, lastbilar och kollektivtrafik. Anledningen är att en busshållplats ska byggas om i fem veckors tid. Bild: Isabel Bark

Varför måste ni stänga av vägen helt i fem veckor?

– I det här fallet bygger vi en timglashållplats och de är lite komplexa utifrån arbetsmiljöaspekten, vilket gör det svårt att ha trafiken öppen. Med utgångspunkt från flera olika parametrar, bland annat arbetsmiljö för entreprenören, antalet trafikanter, möjligheter till omledningsväg och kostnader gjorde man en bedömning att det bästa alternativet var att stänga vägen under byggtiden, säger Trafikverkets projektledare Lina Stenholt.

Var det inte aktuellt att använda en trafikljuslösning för att kunna släppa fram trafiken i en riktning åt gången?

ANNONS

– Vi fokuserar mycket på säkerheten för dem som är ute och jobbar. Om vi stänger av vägen går det också snabbare att bygga hållplatsen och då blir det lägre kostnader för Trafikverket.

När busshållplatsen på Landerydsvägen i Hyltebruk nyligen byggdes om och tillgänglighetsanpassades användes en sådan trafikljuslösning.

– Den hållplatsen är med i samma projekt, men skillnaden är att den är en fickhållplats där man har en bussficka och plattform. Då går det att ha ett körfält öppet och ändå säkerställa arbetsmiljö. På Aspvägen i Torup är det svårare eftersom det ska det byggas en timglashållplats där två körfiler blir ett, säger Lina Stenholt.

Bussresenärer hänvisas till Torups station

Göran Malmgren ifrågasätter om man hade agerat likadant i Halmstad och tycker att den statliga myndigheten inte är lika tillmötesgående mot invånare på landsbygden.

– Man gör en bedömning från fall till fall, svarar Lina Stenholt.

Vilken kontakt har ni med Hallandstrafiken kring projektet?

– Vi har haft kontinuerlig dialog med Hallandstrafiken och vi ställer frågan till dem om de kan lösa sin trafik om vi stänger hållplatsen tillfälligt. I det här fallet har de sagt att det är okej.

Enligt Hallandstrafiken är det inte aktuellt för bussarna att köra till Aspvägen och vända för att hämta upp resenärer, utan de är hänvisade till Torups station.

ANNONS

– Det är inte den bästa lösningen, men det finns ingen annan lösning. Vi kan inte lägga om tidtabellen för en så kort period. Om föraren ska köra den extra rundan så löser det problemet där och då i Torup, men det får dominoeffekter i det stora pusslet med den övriga tidtabellen, säger Peter Gyllander, Hallandstrafikens presschef.

ANNONS