Lisbeth Forsberg arrangerar keramikverken i sin utställning.
Lisbeth Forsberg arrangerar keramikverken i sin utställning. Bild: Lennart Hildingsson

I Rydöbruk är vattnet svart

Det är med inspiration från vattnet i Nissan, i dammar och kanaler i Rydöbruk som keramikern Lisbeth Forsberg gör entré i Hyltebruks nya ”konsthall”.

ANNONS
|

– Jag var inbjuden i våras att göra en utställning i Stockholm. Då växte det här temat fram, berättar Lisbeth Forsberg.

Hon säger detta medan hon radar upp några rakubrända plattor längs en vägg i utställningslokalen, där hon snart ska hänga dem i ögonhöjd.

– Det är när det blåser på kanalen, säger hon om det vågformade reliefemönstret på plattorna.

Lisbeth Forsberg är en av de konstnärer och hantverkare som bitit sig kvar i Rydöbruk efter Konstnärsbyns nedläggning där för 12 år sen.

Även framledes fortsätter hon att ”göra burkar och flaskor”, som hon säger om sin repertoar av bruksföremål i keramik. Utställningen i Forum är nu också ett sätt för henne att testa fantasi och de konstnärliga ambitioner.

ANNONS

Judith Etzold från kulturförvaltningen berättar om lokalen, på andra våningen i Forum. Hon säger att med vernissagen av Forsbergs ”Svart vatten” - nu på lördag - blir lokalen fortsättningsvis Hyltebruks kommunalt drivna konsthall. Lokalen håller på att utrustas för att användas även för kommande andra utställningar.

"Svart vatten” kryddas med filmsekvenser från vattenmiljöerna i Rydö projicerade på vägg och med möjlighet för besökare att studera mycket små vattendjur i mikroskop.

ANNONS