Hypnosterapeut Ewa Kos-Filipek öppnar mottagning i Unnaryd. Hon anser sig kunna hjälpa människor som lider av bland annat ångest och tvångstankar.
Hypnosterapeut Ewa Kos-Filipek öppnar mottagning i Unnaryd. Hon anser sig kunna hjälpa människor som lider av bland annat ångest och tvångstankar.

Hypnosterapi kan nå ditt undermedvetna

Den smärta som du känner kan vara symptom för en bortträngd känsla i ditt undermedvetna.

ANNONS
|

Det anser hypnosterapeut Ewa Kos-Filipek som håller på att öppna en mottagning i Blå huset i Unnaryd.

- Jag lär folk hantera djup avslappning och att lära känna sin egen kropp. Det är så viktigt när man inte vet vad symptomen står för, säger hon.

- Den traditionella medicinen räcker inte till. Sverige har inte världens bästa sjukvård och alternativ medicin är numera godkänd av den traditionella läkarkåren.

Många föreställer sig att patienten måste ligga på en soffa för att få hypnos. Men man kan lika gärna sitta upp. Och några kristallkulor eller spiraler använder hon inte.

- Det kan vara ett samtal. Jag ber patienten titta uppåt och räkna neråt. Så upptäcker de att de inte kan hålla ögonen öppna. Ögonlocken faller ner, säger Ewa Kos-Filipek.

ANNONS

- Då är det lättare att komma in i det undermedvetna.

Många patienter är spända och rädda efter att ha varit med om traditionell behandling. Hon kan aldrig ge någon tidsgräns.

- Analytisk behandling är långsam men hypnosterapi är kraftfull och går fort. Här händer det saker.

En patient har tillgång till henne dygnet runt och kan ringa när som helst om det uppstår en kris.

- Det som händer här på en timme är bara början. När de släppt fram det undermedvetna börjar bearbetningen i form av drömmar, annorlunda beteende och tankar.

- Många säger: "Så har jag aldrig känt förut".

Hennes favorit kallas symboldrama och går ut på att under trans föreställa sig ett antal symboler. Terapin är skapad av tysken Hanscarl Leuner och är uppbyggd i tre steg.

- Människor börjar rita och berätta. Resultatet blir ofta bilder som gör att patienterna kan nysta upp saker. Allt händer på deras villkor.

Hon behandlar folk vill ha hjälp mot ångest eller tvångstankar.

Det kan handla om viktproblem, att sluta röka, drogmissbruk eller djupt liggande fenomen som sexuella avvikelser.

I baksidan av Blå huset har hon öppnat ett galleri. Och på övervåningen är några bostadsrum ombyggda för övarnattning under terapi, i regel sponsrad av företag.

ANNONS

Ewa Kos-Filipek är sjukgymnast från början, invandrade från Polen 1976. Hon är legitimerad hynposterapeut efter att ha gått kurser under fyra år vid Svenska föreningen för klinisk och experimentell hypnos i Lund.

I höst håller hon en serie föreläsningar på ABF i Hyltebruk om hur djup avslappning kan förbättra ens prestationsförmåga.

ANNONS