Outtömligt. Vattnet som kontinuerligt pumpas upp i Björnaryd släpps, här bakom Carolina Storberg, i en infilteringsbädd innan det pumpas upp på nytt och går till vattenverk.
Outtömligt. Vattnet som kontinuerligt pumpas upp i Björnaryd släpps, här bakom Carolina Storberg, i en infilteringsbädd innan det pumpas upp på nytt och går till vattenverk.

Hyltes vatten skulle kunna räcka dubbelt

Trots den långvariga torkan skulle vattenförbrukningen i Hyltebruk kunna fördubblas, utan att vattnet tryter.

ANNONS

Det bedömningen gör Carolina Storberg, vatten- och renhållningschef i Hylte.

HP träffar henne vid vattentäkten i Björnaryd i Långaryd, som sedan 1992 förser Hyltebruk med vatten.

– I sommar har vi kontrollerat grundvattennivåerna i våra mätrör var fjortonde dag. Nivåerna är stabila, det sjunker inte, berättar Carolina Storberg.

Vattentäkten är anlagd på ett långsträckt isälvsavlagring i Nissadalen, vilken sträcker sig från Smålandsstenar ända ned till Nyby i Långaryd och som innehåller ett stort grundvattenflöde. Björnarydstäckten ligger mitt på denna.

Här pumpas varje dygn 1 200 kubikmeter vatten upp från 14 meters djup i sandlagren, från en enda borra. Vattnet sedimenteras ytterligare en gång och leds vidare till vattenverket i Jansberg där man justerar vattnets kvalité innan det går vidare till hushåll och andra fastigheter i Hyltebruk.

ANNONS

Kapaciteten på vattentäkten, med dess tekniska utrustning, är beräknad till 2 500 kubikmeter per dygn.

– Så mycket skulle vi kunna ta ut och vi har tillstånd för det och mer därtill, säger Carolina Storberg.

Med andra ord är farhågorna för vattenbrist i Hyltebruk, med tillhörande bevattningsförbud, långt borta.

För kommunens näst största vattentäkt, i Torup, råder ungefär samma exceptionellt goda förhållanden. Det hämtar från stora vattenförande sandlager i princip rakt under Torups samhälle. Täkten lämnar idag 800 kubikmeter vatten per dygn. Men den har pump- och ledningskapacitet på 1 200 kubikmeter, om mer vatten skulle behöva tas där ifrån.

Vad gäller vattenbrist är det bara Landeryd som är sorgebarnet i Hylte kommun. Där råder bevattningsförbud sen början av juni.

Om drygt en vecka, berättar Storberg, kommer hennes förvaltnings tekniker att börja pumpa vatten från två reservborror på täktområdet i Landeryd och släppa det till infiltrering över Borra 1, för att se om det kan öka mängden vatten som går in i vattenverket.

– Vi får avvakta i två veckor för att se resultatet. Men det kan leda till att vi kan häva bevattningsförbudet i Landeryd.

Unnaryd, ytterligare en av de större tätorterna kommunen, tar sitt vatten från en brunn i närheten av sjön Unnen. Också den har kapacitet så att man inte behöver befara vattenbrist.

ANNONS
ANNONS